Fysioterapeuterna: Så tränar du när du är gravid

Att man inte får träna när man är gravid är en myt. Det slår fysioterapeuterna Malin Hamrin och Josefin Eriksson fast. "Det finns en väldigt stor osäkerhet från gravida om vad man får göra och inte göra", säger Josefin.

Malin Hamrin och Josefin Eriksson arbetar som  fysioterapeuter på kvinnohälsan och gynekologiska mottagningen i Linköping och Motala. Där får de göra något som de brinner för nämligen att hjälpa gravida och kvinnor som nyss fått barn med träning.

Malin Hamrin och Josefin Eriksson arbetar som fysioterapeuter på kvinnohälsan och gynekologiska mottagningen i Linköping och Motala. Där får de göra något som de brinner för nämligen att hjälpa gravida och kvinnor som nyss fått barn med träning.

Foto: Victor Bomgren

Motion & hälsa2023-06-18 18:00

Josefin Eriksson och Malin Hamrin arbetar som fysioterapeuter på kvinnohälsan och gynekologiska mottagningen i Linköping och Motala. Fysioterapeuterna arbetar främst i Linköping men en gång i veckan åker de över till den västra länsdelen för att träffa patienter. 

– Jag gick ut sjukgymnastutbildningen, som det hette på den tiden, 2008 och arbetat sedan 2018 inom kvinnohälsan. För min del började det redan under min praktik på kvinnohälsan i Norrköping, jag kände redan då att det var något som jag ville hålla på med. Sedan när jag blev gravid med mitt första barn 2012 så väcktes en ännu större lust att hålla på med det, säger Malin Hamrin.

undefined
Man kan göra en del saker hemma för att stärka upp kroppen. Äger man ett gummiband kan man köra "rodd" något som stärker bröstryggen.

Båda två berättar om hur de möter kunskapsluckor, rädsla och fördomar i arbetet. Många av deras patienter talar om att de kanske inte vågar träna eller göra vissa övningar för att de tror att risken finns att de kan påverka barnet i magen.

– Jag har alltid varit träningsvan men när jag blev gravid kände jag att det fattades kunskap. Jag tyckte att det fanns för lite information helt enkelt, säger Malin.

Och att det väcks frågor är ingenting som varken Josefin eller Malin tycker är konstigt, snarare tvärtom.

– Det är en speciell tid under graviditeten, det händer saker i kroppen och det väcker frågor. Vad kan vara bra att göra, vad kan vara mindre bra finns det något som jag inte ska göra och så vidare. Det som jag upplever är att många gravida funderar över hur fungerar min kropp nu under graviditeten och finns det några hälsorisker för mig men framförallt barnet, säger Josefin Eriksson.

Vilken fråga möts ni oftast av från patienter som kommer till er?

– Det är nog ändå vad bör jag undvika och om det är farligt att träna, säger Josefin.

Snarare är det tvärtom. Det är bra att fortsätta träna så länge som man kan under graviditeten. Både Malin och Josefin talar om flera fastställda positiva effekter av att vara fysiskt aktivt. Fysioterapeuterna beskriver det som ett fyrverkeri av hälsofördelar.

– Det viktiga är att inte sluta träna för själva graviditetens skull så länge som den är komplikationsfri. Utan gravida kan med fördel fortsätta träna så länga man kan och orkar, säger Malin

– Finns det ingen föranledd orsak till att anpassa träningen utan det känns bra och man får en bra respons då kan man fortsätta att träna på. Ju längre graviditeten fortskrider upplever dock många att man tvingas anpassa sin träning på grund av flera olika orsaker som hör graviditeten till, säger Josefin.

undefined
Knäböj är en så kallad basövning och den är väldigt bra för att stärka hela kroppen i allmänhet och låren i synnerhet.

De hälsoeffekter som finns skiljer sig knappt mellan gravid och icke-gravida. Man kan bli av med fysiska besvär, få ett stabilare insulin och i största allmänhet må bättre.

– Det finns också stora fördelar som att man får mer ork om man kan hålla i träningen, det hjälper också mot ryggrelaterade besvär. Många drabbas av förstoppning under graviditet och även för detta har träning visat sig ha mycket god effekt., säger Josefin.

– Man har också sett att risken att drabbas av gravididetsdiabetes vid samtidig övervikt minskar om man tränar under graviditeten. Har man gravididetsdiabetes har man också att man kan och få ett stabilare insulin. 

undefined
Josefin Eriksson och Malin Hamrin har inte tråkigt när de arbetar tillsammans. Under intervjun skrattade de mycket och avslutade varandras meningar.

Det är inte bara under de nio månaderna som det är bra med träning. Efter att barnets fötts finns det också en hel del fördelar med att träna. Malin och Josefine kallar det för den fjärde trimestern, de första tre månaderna efter en förlossning. Då gäller det att träna lätt och ha fokus på återhämtning.

–Vid återgång till fysisk aktivitet och träning rekommenderas att börja med lättare övningar mot kroppsvikt och övriga enklare fysiska aktiviteter som exempelvis promenader, och sedan bygga på. Det gäller dock att vara lyhörd för kroppens behov och tänka på återhämtningen, säger Malin.

undefined
Vi mötte upp fysioterapeuterna i den nya simhallen i Linköping.

En av de vanligaste frågorna de får från kvinnor som nyss genomgått en födsel är hur de ska träna bäckenbotten. Redan under graviditeten utsätts bäckenbotten för belastning och de båda fysioterapeuterna berättar att man kan börja träna kroppsdelen innan barnets har fötts.

– Man behöver efter en förlossning ta hänsyn till att bäckenbotten behöver återhämta sig. Därför bör man avvakta mer belastande aktiviteter som t.ex löpning och tyngre styrketräning. En god idé är att successivt bygga upp tolerans och funktion, där exempelvis återgång till löpning kan föregås med raska promenader som start, säger Josefin Eriksson.

Övningar man kan göra

Marklyft. En övning där man lyfter en skivstång från marken. Stärker både ryggen, rumpan och baksida lår.

Knäböj. En övning där man stärken låren i synnerhet. Kan göras med kroppsvikten eller med en skivstång och vikter.

Roddövningar. Stärkanda för bröstryggen och den övre delen av ryggen.

Sittande eller stående axelpress. Är exakt vad det låter. Stärker axlarna.

– Det är viktigt att få med både den övre och den nedre delen av kroppen, säger Josefine Eriksson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!