En beskrivning som är passande för att springa med stavar i backe är "Sixten Jernberg-kliv". Men det finns ett ord för när man dansar uppför i skogen. Ordet är "älghufs".
– Älghufs passar mycket bra ihop med vanlig löpning i kanske fem kilometer. Då kan man ta varje backe två-tre gånger, säger Niklas Korall, van skidåkare i Motala AIF.
Niklas Korall är en rutinerad motionär som gjort Vasaloppet tre gånger och Halvvasan en gång. I hans uppladdning inför en skidsäsong finns rullskidorna och stakmaskinen som två givna ingredienser.
I vinter är Korall anmäld till Nattvasan och tränar på som vanligt inför att snön ska komma.
Men Korall ger också råd till en nybörjare som just kommit i gång med stavarna. Undertecknad har kört ett intervallpass i Mariebergsbacken och en runda i Fålehagens backar hittills. Vilket känns i kroppen, även om det var lätt.
– Lustigkullebacken kan jag rekommendera för det här. Man kan gå uppför i början, innan man hittar löpningen, säger Niklas Korall.
Andra ingredienser för en nybörjare är en snodd som det ska dras i hemma framför teven. Typ simulation av stakning. Sedan har Michael Thorén, klassikerchefen, mejlat in bålövningar på video.
Niklas Korall nämner också bålen som viktig för skidåkningen.
– Det är bålen som ger kraften. Du ska hålla armarna i 90 grader och låta bålen jobba. Trött i armarna blir du oavsett i ett Vasalopp, säger Niklas Korall som liksom Thorén rekommenderar ett besök i skidtunneln i Torsby i vinter.