– Boxningsklubben har alltid velat dra igång en tjejgrupp så vi skickade ut ett formulär för att kolla intresset bland våra medlemmar för flera månader sedan. Och gensvaret var jättepositivt, säger tränaren och ledaren Mitsuko Ndlovu,
Det är Mitsuko Ndlovu som håller i tjejträningen tillsammans med Lotta Ågren, ordförande för BK30. Innan de drog igång med måndagsträningarna gick de båda ledarna steg två i ledarskapsutbildningen och därefter gjorde de slag i saken.
För två månader sedan gick de ut med en annons på sociala medier där det stod att de skulle dra igång boxningsträning för tjejer. Intresseanmälningarna flödade in och till slut tvingades klubben pausa annonseringen på grund av det var ett sådant anmälningstryck.
– Det kom in intresseanmälningar hela tiden, vilket var jättekul. Det hade jag inte alls förväntat mig, det var överraskande. Sedan att det är så blandat från 13 år upp till 60 år, säger Lotta Ågren.
Tanken från första början var att man skulle haft en tjejgrupp som tränat på måndagar men istället blev det två.
– Vi blev tvungna att dela upp det så först har vi en grupp klockan 18 och sedan en grupp klockan 19. När vi började var båda grupperna jättefulla. Jag tror vi var runt 25 personer i varje grupp när vi började, jag tror det var 70 anmälda, säger Mitsoku Ndlovu och berättar vidare att det har droppat av en del och att antalet som boxas varierar från runt 12-25 deltagare per träning.
Sedan sex veckor tillbaka har det varit full fart på måndagar i sporthallen. Det värms upp i korridoren utanför lokalen, fram och tillbaka löper deltagarna innan det går in i boxningslokalen där Mitsoku och Lena lär ut hur man boxas. Något som har givit en blodad tand bland deltagarna, om än inte bokstavligt menat.
– Det är roligt att några av tjejerna nu faktiskt också börjat gå i blandade grupperna, säger Lotta.
Det är inte bara fokus på så kallad fitnessboxning, som är mer inriktad på träning snarare än själva boxning som sport. Utan deltagarna lär sig också hur man boxas rent tekniskt, hur man ska slå på mitsarna och hur man ska arbeta med fötterna.
– Vi brukar lägga upp passen som så att det blir lite uppvärmning, sedan kör vi lite teknik, lite parövningar med mitsar för att sedan avsluta med fys, säger Lotta.
Två av deltagarna som var på plats när Sporten besökte träningen var Anneli Moini och Terése Stark. De berättade att de inte hade varit med särskilt länge utan bara kört två, respektive tre gånger.
– Jag såg inlägget att det skulle köra och tyckte att det var kul, säger Anneli Moini, som är den av de boxarna som tränat tre gånger.
– Det är roligt att det är så blandad ålder på deltagarna, det är bara kul, säger Terése Stark.
Och en av de saker som de uppskattar med boxningen är just att de får lära sig en del teknik.
– Jag tycker att det är kul att man får lära sig autentisk boxningsträning och teknik det är det är inte fitnessboxning. Det som är svårast är koordinationen i hjärnan, när man bli nuddad på höger axel ska man slå med vänster istället. Men det är nyttigt, säger Terése Stark.
Om det blir så att de båda tjejerna kommer att fortsätta med boxningen även i höst återstår att se men någon omöjlighet är det definitivt inte.
– Jag tror vi fortsätter om det passar, säger Anneli och får medhåll.