Kommunen ger stöd till utsatta föreningar

Bildningsnämnden i Motala har beslutat att föreningar som driftar kommunala eller har egna anläggningar ska kunna söka ett kompensationsstöd.

Per Stark (M)

Per Stark (M)

Foto: Agnes Ganestål

Motala2023-02-05 12:00

– Det var en enig nämnd, säger Lotta Lexén (M), ordförande för bildningsnämnden. 

Det är Fredrik Gundmark, strateg på kommunen, som varit med och tagit fram förslaget. Han berättar att för ett år sedan var det tre föreningar som hörde av sig till honom och sa att de var oroliga för de ökade elkostnaderna. I höstas skickade kommunen ut en enkät till runt 40 lokala föreningar där ungefär 20 av dem svarade.

– Det var en 50 procentig svarsfrekvens på enkäten ungefär. Av dessa var det 12-15 föreningar som uttryckte oro för situationen, säger Fredrik Gundmark. 

Stödet är på totalt 500 000 kronor och det finns ett tydligt ramverk kring vad det är som krävs för att man ska få ta del av det. Och det är enbart riktat till de ökade elkostnaderna. 

– En grundförutsättning för att få det här är att man är en förening som har en egen eller hyr en anläggning av kommunen som inte redan är subventionerad.

– Man kommer kunna söka det här genom att föreningen får gå till elleverantören begära ut kostnaderna för 2021 och 2022. Då ser man hur mycket dyrare det blev förra året. Så man jämför 2021 och 2022 och då kan man få stöd för ökningen. Är det som så att vi får in förfrågningar från föreningar och det överskrider 500 000 kommer vi att göra en procentuell fördelning så att det blir jämt mellan allihopa, säger han. 

Hur kommer det sig att ni landade på 500 000 kronor?

– I exempelvis Norrköping var elstödet på 1,3 miljoner kronor. Så vi tittade på hur många föreningar vi har i Motala i förhållande till andra kommuner och gjorde en kvalificerad gissning att det borde vara rimligt att vi klarar oss på 500 000 kronor.

Per Stark (M) är ordförande i bildningsnämndens kultur- och fritidsutskott som berett frågan. 

– Föreningarna har haft det tufft under elkrisen och vi värnar om dem och vill deras bästa på alla sätt och vis. Det här är ett sätt för oss att hjälpa till, säger han.

Varför ska föreningarna få hjälp av kommunen, kan inte de klara sig själva?

– Jag tänker att föreningslivet är en del av det kommunala utbudet och många tar del av det, även om det inte är alla medborgare. Det här är något som finns i en kommun och då måste man vara med och hjälpa till. Men jag förstår att inte alla vill dela med sig av deras skattepengar till det, säger han.          

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!