Bildningsnämnden beslutade under onsdagen att kultur- och fritidsförvaltningen ska ta fram en analys av Motalas idrottsföreningar och deras behov kopplat till idrotts- och fritidsanläggningar.
– Vi kommer lyssna in alla föreningar och vad det finns för behov. Det ska bli mer rättvist, säger Per Stark (M), ordförande i bildningsnämndens kultur- och fritidsutskott.
En hänvisning i uppdraget görs bland annat till den idrottspolitiska planen 2021-2025. Ett av dess fokusområden är tillgängliga och attraktiva idrottsmiljöer. Senast en behovsanalys utfördes var 2019.
Varför behövs en ny analys?
– Boxningen har flyttat ut från sporthallen, Luxors hall har tillkommit och vi väntar på den nya hallen i Ekön. Sporter som innebandy och futsal växer. Vi måste titta över allting så det blir en likvärdighet mellan föreningar.
Analysen ska vara klar om ett år, till hösten 2025.
Vad vill ni få ut av analysen?
– Vi vill se status på idrottslokaler idag, hur integrationen ser ut och hur utnyttjandegraden har ändrats över tid.
Han fortsätter:
– Vi kommer också titta på att de yngsta inte tränar sena tider. Det har vi kanske inte tagit fasta på tidigare, men vi ska se över det nu. Vi kommer ta med fler olika parametrar.
Per Stark beskriver att han varit i kontakt med flertalet föreningar redan nu och att de pratat om olika behov och åsikter som föreningarna har, bland annat kostnader för hallhyror, önskemål om mer hallyta och fler tider.
Han understryker att alla idrottsföreningar kommer vara med i analysen.
Kommer ni verkligen kunna tillgodose allas önskemål?
– Det är ju jättesvårt och komplext, men vi kommer försöka på bästa sätt. Man får ge och ta. Dialogen är viktig och alla ska känna sig lyssnade på. Man tittar med ett helikopterperspektiv, kanske några behöver mer och några behöver mindre. En del idrottshallar kan nyttjas bättre. Det kommer bli ett pussel som läggs och vi hoppas det kan bli mer rättvist och bra i slutändan.
Hur ser finansieringen ut?
– Det är inom kultur och fritids budgetram.
Den 4 november togs även ett beslut i kommunfullmäktige om nya taxor för Motalas idrotts- och fritidsanläggningar som ska börja gälla från 1 januari 2025.
Ska de nya taxorna ligga till grund för den kommande behovsanalysen?
– Ja, till viss del. Man försöker linjera med föreningarna och vara tillmötesgående. Det ska bli en rättvisare debitering utefter hallarnas ytor.
I dokumentet om taxor beskrivs vissa hallar som markant dyrare än tidigare.
– Jag skulle vilja säga en "relevant höjning" istället för "markant". Vi har nu jobbat fram ett dokument så att det ska bli en kraftigt ökad likvärdighet. Vissa lokaler får en högre taxa och vissa får en lägre. Det känns rättvist att kommunicera det. Större hallar blir lite dyrare och mindre hallar lite billigare.
Det planeras dock bli en rabatt för de dyraste hyrorna.
– Man kan säga att det blir en trestegsraket, så det inte blir så stor höjning initialt. Att det inte blir för mycket på en gång första året. Föreningarna är viktiga för oss och det är viktigt att de klarar höjningen ekonomiskt.
Skulle man kunna locka med en billigare hallhyra för att i större utsträckning använda sig av mindre utnyttjade lokaler?
– Ja, vi har några mindre idrottshallar som inte används så mycket. Det är klart man kan nyttja dem mer för att frigöra tider i de andra hallarna.