När RF Sisu bjöd i idrottsföreningar till utfrågning av politikerna blev anläggningar det övergripande. Ett 20-tal föreningar var representerade, som alla ville veta hur politikerna tänkte kring framtida behov av hallar och planer.
Borensberg gymnastikförening berättade att de åker till Mjölby på grund av hallbrist. På frågan om när det blir en hall fick de olika svar.
– Du ska få ett årtal, 2024, det är med i vår budget, sa Elias Georges (S) och Catharina Engström (MP) sa att det är högprioriterat.
– Hallen finns med i behovsanalysen, sa Karin Westberg (C) men gav inget årtal.
Borensbergs IF efterlyste konstgräsplan.
– Konstgräsplanen Boren är på gång men där har det blivit lite anläggningsproblem, därför drar det ut på tiden. Men Boren först och sen Borensberg, sa Westberg.
Det ifrågasattes också att andra kommuner har en klubb och en konstgräsplan, men att det ser helt annorlunda ut i Motala.
Samtliga politiker fick ett par minuter att berätta om visioner för idrotten i kommunen. Jämställdhet och samarbete återkom men också hur viktig idrotten är för psykisk hälsa och språkträning. En av åhörarna kommenterade att det är bra med visioner men att samtliga missade lokalfrågan.
– Det ni gör nu är att lappa och laga och de som skriker högst får. Men hur löser ni lokalfrågan på lång sikt?
Ingalill Johansson (KD) hänvisade till behovsanalysen medan Marcus Lejonqvist (SD) konstaterade att underhållet är eftersatt och måste ses över. Vilket ledde vidare till frågan om en anläggningsstrategi.
– Vi har ett tungt lass att dra om kommunen ska spara 50 miljoner per år framöver, svarade Mickael Lindgren Palmgren (M),
– Det är eftersatt överallt, inte bara på ert område. Vi måste prioritera, sa Kjell Fransson (L).
Men här kom också funderingarna kring att samverkan mellan politiken eller föreningar krävs.
Motala skateförening är positiva till sin hall där de har 70-80 aktiva i veckan, men frågade efter en utepark.
– Intressant fråga, sa Georges som ihop med de övriga partierna kunde konstatera att den var ny för dem men Westberg tillade att den finns på tjänstemannanivå.
När kvällen närmade sig slutet sammanfattade Eva-Lena Frick, ordförande RF Sisu:
– Anläggningar är viktigt men våga se det positiva. Hur många gånger drar ni på smilbanden tisdag, torsdag klocka sex till åtta? sa hon och tillade också att det är viktigt att dra nytta av varandra, att använda varandras bra idéer.