"Mina dagar var räknade"

Ärrad, men inte bränd. ”Det kändes som mina dagar var räknade redan under försäsongen”, säger Rickard Johansson.

29 maj 2019 06:00

Vädret är som vanligt så här års. Solen skiner, men så plötsligt börjar det regna och det är som om gudarna har svårt att bestämma sig. Det skiftar ständigt, vilket också kan sägas om fotbollslivet. För Rickard Johansson har det varit ovanligt påtagligt under det senaste året.

Huvudansvarig tränare när ÅFF egentligen mot alla odds räddade kontraktet i division 1 i fjol. Ändå starkt ifrågasatt under försäsongen – och så sju poäng av nio möjliga i serieupptakten. Men så bara en poäng på fyra matcher och i torsdags kunde Sporten avslöja att han får sparken.

Det har gått några dagar sedan dess.

Några dagar av reflektion, eftertanke och besvikelse.

Han säger:

– Jag känner samma sak nu som när beskedet kom. Det var ett väldigt kortsiktigt beslut och märkligt agerande efter inte ens en tredjdel av serien där vi tagit poäng i fyra av åtta matcher. Dessutom med enorma skadeproblem, vilket alla har sett. Med den här truppen är det rimligt att tro att vi ska vara någonstans i mitten och nedåt.

– Att det förtroende som fanns från styrelse och sportgrupp efter starten skulle försvinna på några veckor. . . det låter orimligt. Jag är inte dummare än att jag inser att det är andra personer som måste ha påverkat, säger Rickard Johansson.

Sporten berättade häromdagen om sponsorn Per Lindqvists påstådda betydelse för tränarbytet.

– Du vet vad jag har tyckt, jag har sagt och skrivit det tidigare. Tränarbytet är inte fel. Men det är min åsikt som privatperson och jag har inte påverkat klubbens beslut. Den som tror det gissar bara, sa Lindqvist efter förlustmatchen mot Tvååker (1–2) senast.

Om det säger Rickard Johansson:

– Att både han och föreningen säger så är ju rätt väntat. Men jag tycker att var och en får bilda sig en egen uppfattning. Även om det bara är mina egna teorier så kändes det som om mina dagar var räknade redan under försäsongen när det skrevs på Facebook. Jag sa till sambon att ”blir det någon motgång under säsongen kommer det säkert att ligga mig till last”.

– När ekonomin är som den är i föreningen måste någon betala och då måste den personen vara med på beslutet.

Har spelarna hört av sig?

– Ja, det är många ringt och messat. Det betyder mycket. Jag vet att sportgruppen pratat med spelarrådet som hade förtroende för mig. Därför blir det ännu mer märkligt. Sådana beslut händer inte ens i engelska Championship där det annars sparkas tränare till höger och vänster.

Reaktionen när du fick beskedet?

– Jag blev överraskad. Jag har knappt sett sportgruppen nere på träningarna. Ingen har pratat med oss och frågat om det är något vi behöver eller kan göra annorlunda. Den kommunikationen har jag saknat.

ÅFF-ikonen Mats Karlsson i sportgruppen förklarade sparkningsbeslutet så här:

– Vi har kört fast och tycker att det saknas energi för att vända trenden. Vi hade kunnat vänta till i sommar, men var befinner vi oss då? Nu är det tre viktiga matcher på en vecka och vi kände att vi behövde fatta ett snabbt beslut.

Rickard Johansson köper inte att det saknades energi.

– Nej, inte alls. Vare sig på träningar eller matcher. Det blir alltid någon form av svepskäl att prata om energinivå. Jag har bett att få mer konkreta saker som jag kan ta till mig. Men de ville göra en förändring och det är deras beslut. Sedan kan jag tycka vad jag vill om det.

Han hymlar inte om att han är kritisk till hur olika saker sköts i föreningen, att han inte fått tycka till när det gäller vissa värvningar och att han framförallt saknar en mer långsiktig strategi.

– Klubbledningen borde bestämma sig för en riktning. Det här är vad vi ska göra och så ska vi nå dit. Så ska vi värva, så ska vi spela vår fotboll. Nu skjuts det från höften med olika tränare med olika filosofier hela tiden. Då blir det inget långsiktigt av det.

Kunde du själv ha gjort något annorlunda?

– Det kunde jag säkert. Nu har det gått så kort tid, men klart att jag funderar över val av spelare, försäsongsupplägg och sådana saker. Jag ska fortsätta att använda den här tiden till att reflektera och granska mig själv. Men jag ville verkligen fortsätta och kände att vi var på väg mot något bra.

Är det lätt att börja tvivla på sig själv när man får sparken?

– Inte i det här fallet. Som tränare får du en knäck när du förlorar fotbollsmatcher. Det tar hårt. Men nu. . . det var så kort tid, spelarna stod bakom oss och det var en massa skador. Jag känner mig inte bränd och vill fortsätta med fotbollen. Då blir man mer bränd över att det kan fungera så här i en organisation.

Hoppas du att det går bra för ÅFF i sommar och höst?

– Jag tycker om spelarna och hoppas att det går bra för dem. Just nu behöver jag inte säga så mycket mer än så, säger Rickard Johansson.

Åtvidabergs FF – med Tor-Arne Fredheim som ny tränare – är just nu nästjumbo i division 1.

Fakta

ÅFF:s tränarkarusell

Inför 2018 blev Daniel Hallingström och Pontus Hydén huvudtränare med Rickard Johansson som assisterande. När de två förstnämnda valde att lämna togs Håkan Juhlin in i stället. Men han lämnade efter bara några dagar och Johansson tog över med Mathias Andersson vid sin sida. Inför 2019 kom Jesper Ny in som assisterande tränare. Efter åtta omgångar kom beskedet att Rickard Johansson får lämna och Tor-Arne Fredheim tar över resten av säsongen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten