Läkare varnar för motionsappar

Skaffa bra skor, träna med en förening, rådgör med andra idrottare och gå till doktorn om du får ont. Det är professor Toomas Timpkas raka råd till dig som tänker börja löpa. ”Det kan vara lätt att gå vilse i den kommersiella djungeln”, varnar han.

Lyssna på kroppen. Toomas Timpka, överläkare och professor i socialmedicin samt föreståndare för Athletics research center vid Linköpings universitet, höjer ett varningens finger för de kommersiella appar som erbjuder tuffa träningsprogram.

Lyssna på kroppen. Toomas Timpka, överläkare och professor i socialmedicin samt föreståndare för Athletics research center vid Linköpings universitet, höjer ett varningens finger för de kommersiella appar som erbjuder tuffa träningsprogram.

Foto: Mikael Svensson

Löpning2016-03-10 09:30

I början av 1980-talet, i samband med att Stockholm maraton etablerades, drabbades Sverige av en löparvåg. Allt fler knöt på sig skorna för att springa sig till bättre kondition. Sedan ett par år tillbaka sköljer en ny våg över oss. Skillnaden är att motionären av i dag ofta förlitar sig till en app i mobiltelefonen för att förbättra sina resultat, i stället för att gå med i en förening och lyssna till dem som har många års erfarenhet av träning. Det kan handla om dataprogram som ska hjälpa dig att springa en viss sträcka på en viss tid, eller digitala råd från någon som utger sig för att vara erfaren coach.

– Jag säger inte att löpare är mer lättlurade än andra människor, men utbudet av den här typen av produkter är så stort att det är svårt att sovra, säger Toomas Timpka.

Toomas själv har en gedigen idrottsbakgrund. Bland annat spelade han fotboll med AIK:s juniorlag tills en skada satte stopp för karriären. Därtill har han gjort 4,2 mil på 2 timmar och 40 minuter vilket placerade honom bland landets 20 bästa maratonlöpare. I dag är han överläkare och professor i socialmedicin samt föreståndare för Athletics research center vid Linköpings universitet. Han cyklar vart han ska och löptränar fem mil i veckan.

– När jag var yngre och idrottade som mest gick kunskapsförmedlingen genom personer som tränade själva, säger han.

Fakta och råd baserades på gedigen kunskap idrottare emellan alltså, inte på uppgifter från företag med främst kommersiella intressen.

Toomas syftar på nämnda appar och på specialtights, stödstrumpor, stegräknare, klockor, särskilda skor och andra produkter som pumpas ut i reklamen i sociala medier.

– Det finns ingen som helst reglering eller kvalitetskontroll av de här produkterna på marknaden, säger han. I ärlighetens namn har jag inte sett något som ens på avstånd verkar vara bra. Det kan naturligtvis finnas helt okej produkter som göms bland alla dåliga, men hur ska konsumenten kunna skilja ut dem?

Vilka är riskerna?

– Att man väljer att följa ett träningsprogram och pushar sig för hårt. Löparna glömmer glädjen med att träna och gör bara som programmet säger. Träningsintensiteten är för hög, det går tveklöst för fort och då kommer skadorna. 98 procent av alla löparskador kommer av överbelastning. Fötterna, hälsenorna, underbenen och knäna tar stryk.

Ditt råd?

– Bygg din träning på glädje. Anpassa det du ska göra efter sådant som du tycker är kul. Börja med att promenera till exempel och öka sedan tempot efter hand. Skaffa bra skor i en affär där personalen har rätt kunskap. Därutöver spelar det ingen roll hur du klär dig. Ät varierad kost och drick lagom mycket, gärna vatten. Då behöver du inte lägga dyra pengar på kosttillskott. Kom också ihåg att den svenska idrottsrörelsen är en unik resurs. Gå med i en förening och ta hjälp av erfarna idrottare.

I djungeln av träningsappar efterfrågar Toomas en seriös variant som bygger just på erfarenhet. Han hänvisar till ett holländskt program och heter NLstart2run. Det är kvalitetsgranskat och vetenskapligt framtaget av friidrottsförbundet, folkhälsoinstitutet och riksidrottsförbundet i Nederländerna.

– Utövarna gör hälsokontroller med jämna mellanrum och får ett träningsprogram som baseras på den enskilda personens bakgrund. Målet är att till slut klara att springa en mil utan att bli allt för andfådd.

Den här typen av app saknas i det svenska utbudet, anser Toomas.

– Och om den finns så kommer den som sagt bort flödet, säger han.

En ny sida på nätet har dock just startat som Toomas gärna vill slå ett slag för.

Den heter Svenska löpare och är Svensk Friidrotts officiella samlingsplats för löpare. (se artikel intill) Här finns allt från tips om bra mat, sammanställda av friidrottsförbundets dietist, till intervjuer med såväl motionärer som tävlingsidrottare som berättar om sin relation till träning.

– Här är en sida som kan användas som vägledning, utformad av och för löpare. Det är bra, säger Toomas.

Till den som ändå vill träna med hjälp av sin mobiltelefon skickar han med ett råd och en uppmaning om att vara kritisk:

– Lyssna på din kropp, har du ont så ska du vila. Det är alldeles för lätt att fastna i någon av de kommersiella träningsapparna och att följa dem för hårt. Då kan skadorna komma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!