Chockförlust för LFC – mot hopplösa jumbon

En spelare mindre i en timme – och efter två sena mål föll Linköpings FC blytungt mot hopplösa jumbon Kungsbacka.

14 augusti 2019 08:00

Tidigt mål av nyss inbytta Frida Leonhardsen Maanum i andra halvlek såg ut att trots allt räcka till seger, men två hemmamål i slutminuterna gav LFC en rejäl snyting i jakten på toppen. Kungsbackas första allsvenska seger någonsin – efter bara en poäng på de tolv första matcherna.

En jätteskräll som gjorde ont för topplaget.

Sara Nilsson kvitterade till 1-1 efter svagt försvarsspel av främst Anna Rakel Petursdottir och med klockan på en minuts övertid satte samma spelare avgörande 2­-1 efter en jättemiss av LFC-målvakten Matilda Haglund, som tappade in bollen.

Olof Unogård, LFC-tränaren, spelade högt och bytte ut nästan halva laget jämfört med senaste matchen. Bland andra VM-spelarna Frida Leonhardsen Maanum, Nilla Fischer och Mimmi Larsson (de två sistnämnda skadade) satt på bänken, liksom formstarka målvakten Emma Holmgren.

Det kostade.

Rejält.

LFC inledde svagt, fick inte till något spel värt namnet före paus – och drabbades dessutom av en utvisning när Linn Bogren kom sent in i en närkamp och fick se det röda kortet. Med en spelare mindre i en timme började det kännas som läge för en möjlig hemmaskräll, men när 0-1 ändå kom direkt i andra halvlek talade allt för att topplaget skulle hålla undan. Målskytt:  ovannämnda Maanum, som bytte av Wilma Thörnqvist efter 45 minuter och plötsligt fick helt öppet läge i straffområdet nära mål.

LFC spelade inte bra någon gång, det såg osäkert och taffligt ut, men hade ändå läget under något så när kontroll innan chockvändningen kom i slutet. Ett megamisslyckande för topplaget och frågan är om inte det allsvenska guldtåget gick redan på Påskbergsvallen i Varberg i mitten av augusti.

Omgångens knall. . . ja, hela allsvenskans största knall under 2019.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten