Sargat LHC vände – tog tung seger

Tunga namn borta, spel på bara fem backar och formstarkt motstånd – men Linköping HC tog en tung seger i Gävle.

6 december 2018 21:14

Det fanns mycket som talade för Brynäs i Gavlerinken.

Mycket lång svit med matcher med poäng med nye tränaren Jörgen Sundqvist – mot ett LHC

som spelade på bara fem backar, utan sex ordinarie spelare, däribland succéförsvararen Lukas Bengtsson, och med förstamålvakten Jonas Gustavsson på bänken.

Men LHC imponerade, vände 1–2 till 5–2 och förbättrade ytterligare läget i toppstriden. Skön seger för många och inte minst för tränaren Tommy Jonsson när han för första gången i sin coachkarriär mötte klubben han växte upp i och tog SM-guld med 2012.

Det kändes som en förhållandevis avslagen inledning där Brynäs dominerade klart och Lukas Kilström ordnade 1–0 efter en omdiskuterad situation där det såg ut som om Jacob Johansson, LHC-målvakten, blev pååkt.

Gästerna jobbade sig sakta men säkert in i matchen under sista tio minuterna och fick också utdelning när en annan defensiv back, Anton Karlsson, sköt förbi olycklige David Rautio. LHC-bekantingen hade ingen bra kväll och efter ytterligare tre bortamål i andra perioden fick han inte vara kvar.

2–1 blev 2–4 i Gävle efter LHC-mål av i tur och ordning Adam Brodecki, Johan Södergran och Andrew Gordon. Numerära överlägen har inte varit LHC:s bästa gren på sistone, men nu var det mycket i den spelformen som såg bra ut.

LHC var i överläge och spelade på resultatet i slutperioden, samtidigt som Brynäs saknade skärpan och kvaliteten att störa särskilt ofta. I stället kom ett femte bortamål när Nick Sörensen satte pucken i öppen kasse.

Många i LHC var bra och inte minst imponerade backspelet, där den kvintett som var med fick spela mycket och Chad Billins allra mest (nästan 29 minuter). Sena nyförvärvet Kristoffer Gunnarsson svarade också för en stark debut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten