General managern: "Då blir man såklart besviken"

Fyra förluster på fyra försäsongsmatcher. Borde LHC-fansen vara oroliga? Inte om man frågar general manager Niklas Persson. "Själva resultaten är inte speciellt viktiga för mig nu", säger han.

26 augusti 2019 16:00

Försäsongen är i full gång för LHC:s SHL-lag. General managern Niklas Persson har för första gången i sitt liv fått vara med och bygga upp en trupp, som förhoppningsvis ska vara slagkraftig, till Sveriges högstaliga. Än så länge är fyra träningsmatcher spelade och i alla dessa har det blivit förlust.

Självklart vill vi ha en vinst med oss, men det är också viktigt att det vi tränar på och de linjerna som vi vill följa i vårt spel blir bättre och bättre. I matchen mot Rögle fanns det mycket som var bra, samtidigt som vi hade svårt för att göra mål... Vi har tre frilägen och en öppen kasse och någon av de chanserna måste sitta. Sedan tycker jag att matchen mot Oskarshamn var ett steg bakåt. Vi var inte alls lika bra där och gjorde inte alls de sakerna som vi gjorde bra mot Rögle. Då blir man såklart besviken. Jag blir mer besviken över det än att vi förlorade, säger Persson.

Efter de negativa resultaten under försäsongen har flera hört av sig till Niklas Persson och vädrat sina tankar och åsikter. Vissa tycker att hela laget borde bytas ut och att tränaren redan borde sparkas, medan andra tycker att det är bra att förlusterna kommer nu istället för senare. Själv känner han ingen oro.

–  Jag har varit med alldeles för länge för att sitta och bry mig om sånt. Jag vet att de lagen som vunnit fyra-fem matcher i rad är minst lika oroliga för att det går för bra. Det var inte många år sedan jag spelade träningsmatcher med Leksand och vi vann allt på försäsongen men började med att torska elva raka i serien. Men jag måste vara här och nu och titta på det vi gör och se att det blir bättre och går i rätt riktning, säger Persson.

Du som spelat själv tidigare – tycker du man kan dra för stora växlar av försäsongsmatcherna?

– Det är skillnad från spelare till spelare. Du pratar med helt fel person eftersom jag tyckte att försäsongsmatcherna var väldigt tråkiga mot slutet. När man är ung är det roligt att spela och bryta av träningsperioderna med matcher och som spelare vill du också se att vissa grejer fungerar. Men går jag till mig själv var jag ofta väldigt trött den tiden av säsongen för att man tränade hårt och ville göra rätt för sig på träningen. Det var viktigare för mig än själva matcherna. Sedan finns det spelare som är helt olika och nu har vi en bred trupp med spelare som krigar om speltid, och då är matcherna viktiga. Några kanske behöver några matcher och veckor till på sig och några brukar vara pigga från start, säger Persson.

Något som varit på agendan är att ytterligare en center behövs för att stärka upp någon av de två förstakedjorna. Men om det finns någon spelare aktuell just nu är oklart.

– Det är klart att vi har ögonen på spelarmarknaden hela tiden. Vi är där vi är och vi har det lag vi har och det viktigaste för dem är att fokusera på här och nu. Det är rätt mycket som vi gjort om och många nya spelare som kommit in och det är klart att det tar tid. Samtidigt har det gått fyra veckor och man vill se att det börja sätta sig nu.

Är det någon spelare som behöver visa mer?

– Ja, väldigt många eftersom vi inte har vunnit. Det är väldigt blandade prestationer och jag har inte förväntat mig något annat heller. Vissa av grabbarna kan göra en jättebra match ena dagen och sedan en sämre match dagen efter. Det är egentligen bara en kedja (Broc Little, Jaakko Rissanen och Joe Whitney) som hållit ihop hela tiden och de har inte ens spelat ihop alla matcher, säger Persson och fortsätter:

– Vi har även haft väldigt mycket folk på träningarna fram till i dag, men nu har vi börjat gå ner på folk och då kommer det bli annorlunda.

Under måndagsförmiddagen blev det klart att Adam Brodecki hittat en ny klubbadress. Han återvänder till Brynäs – klubben som han spelade för som junior och gjorde SHL-debut med. Den uppgörelsen har blivit en minusaffär för Linköping och klubben "tjänar" inga pengar på att kontraktet brutits. Däremot sparar den in på spelarlönen.

– Hur du än vrider och vänder på det blir den affären ett minus. Vi har gjort rätt för oss och vill att Adam ska få spela ishockey. Det finns inga hard feelings från oss mot honom och han har gjort det vi har begärt av honom. Att han sen signar med Brynäs, den dealen är inte vi inblandade i, säger Niklas Persson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi