Snabba kliv uppåt för LFC:s 18-åring

I lördags gjorde hon allsvensk debut. Nu är hon ute på sitt första Champions league-äventyr i Europa. Det går undan värre för 18-åringen från Ekängen, Linn Bogren.

11 september 2018 19:58

– Det känns konstigt och kul. Spännande och nervöst, säger Bogren när hon landar med laget i Kharkiv i Ukraina på tisdagen.

Det finns många sanningar i idrott. En positiv är att ligger du i och tränar och kämpar så belönas du förr eller senare, då kommer chanserna.

Linn Bogren är bara 18 år, född 2000, och gör sin första A-lagssäsong med Linköpings FC. När Janni Arnth fick en smäll i pannen på Nya Ullevi i Göteborg i lördags fick Bogren oväntat göra allsvensk debut. Hon har bara gjort cupmatcher med A-laget tidigare. Nu gjorde hon en godkänd andra halvlek.

När Arnth tvingas avstå CL-premiären i Ukraina, på grund av hjärnskakningen, får Bogren därmed en viktigare roll. Inför resan var hon plan A att starta i backlinjen mot Kharkiv.

På tisdagen meddelade dock lagledningen att rutinerade Emma Lennartsson startar som mittback, då rutin prioriteras i vad som befaras bli en tuff fysisk match, men Linn Bogren kan säkert få komma in i matchen från bänken och även få göra CL-debut bara några dagar efter den allsvenska debuten.

– Vi ska spela vårt spel, säger Linn Bogren, imponerad av den häftiga arenan Metalist stadium som står toppmodern mitt i den övriga lite grå och slitna bebyggelsen i tremiljonersstaden Kharkiv.

Linn Bogren började spela fotboll i en grönare del av fotbollsvärlden, Tallboda. Där tränades hon av sin mamma Maria som också var en talang i sin ungdom och var med på Halmstadslägret. Så om någon undrar så tillhör Linn inte den stora hockeysläkten Bogren i Linköping, hockey har aldrig varit aktuellt.

Däremot spelar Linn gärna golf på fritiden, har handicap 19,2 och är medlem i Linköpings GK, men det är fotboll som gäller. Hon kom till LFC:s F19-trupp 2015 och gör nu sitt första år i A-truppen. Linn är också med i juniorlandslaget på flicksidan.

– Hon får mycket beröm av förbundskaptenen Anders Johansson och hon har jobbat på bra under hela min tid med laget. Hon är utvecklingsbenägen, berömmer LFC-tränaren Olof Unogård.

Hur är Linn som spelare?

– Snabb och det är alltid en fördel. Hon är också lugn och behärskad med bollen. Mogen för sin ålder, även om hon saknar rutin i en del detaljer, säger LFC-tränaren.

Linn Bogren går inte fotbollsgymnasium och kan tänka sig ett jobb vid sidan av fotbollen även om hon satsar vidare på elitnivå.

– Men man vill ju bli proffs, säger 18-åringen när hon tar sin packning för att finna sig tillrätta på Mercury hotel i Kharkiv.

Lyssnar på Avicii

Namn: Linn Bogren.

Ålder: 18 år.

Bor: Hus i Ekängen.

Familj: Mamma, pappa, två yngre systrar, två hundar.

Yrke: Går tredje året på naturprogrammet på Berzeliusskolan.

Fritidsintresse: Spela golf.

Drömresemål: Australien.

Blir glad av: Att spela fotboll.

Blir irriterad på: Blir inte så ofta irriterad. När det inte går som man vill.

Lyssnar på: Avicii.

Bästa tv-program: Serier på Netflix.

Favoritlag: Linköpings FC.

Aktuell som: Mittback som är på Champions league-äventyr med sitt LFC.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa