Hjälten – om sitt viktiga beslut

Stina Blackstenius lämnade Frankrike och flyttade hem till Linköping – för att hitta formen inför VM. "Jag är otroligt glad att jag gav mig själv chansen", säger hon.

25 juni 2019 13:45

LÄS MER: Sköna målet – efter Asllanis hotellpepp

LÄS MER: Bergsten: Strunt samma hur det såg ut

Det är förmiddagen efter succén kvällen före.

Vi står i ett bastuvarmt orangeri – jodå, Ernst Kirchsteiger hade kunnat göra mycket jobb med det här – på spelarhotellet strax utanför Paris och Stina Blackstenius får gång efter annan berätta om målet med stort M.

Målet som skickade Sverige till VM-kvartsfinal mot Tyskland på lördag.

– Det är mycket känslor så klart. Otroligt kul att kunna stå här och njuta av vinsten. För min del var det en väldig lättnad att målet äntligen kom. Jag har verkligen längtat efter det. Fantastisk passning av Kosse (Kosovare Asllani) också. Hon tar stort ansvar och betyder massor för oss, säger Vadstenatjejen och torkar bort en svettdroppe ur pannan.

För någon vecka sedan var det stora rubriker när 23-åringen 1) inte gjort mål i landslaget på över ett år och 2) petades i andra gruppspelsmatchen mot Thailand. Var det rubriker i moll då är det rubriker i dur nu.

Framspelad av klubbkompisen från LFC, Kosovare Asllani, kämpade hon in 1–0-målet på måndagskvällen och tillsammans med Hedvig Lindahls sanslösa straffräddning strax senare betydde det seger. När Blackstenius knäppte på telefonen efter matchen var det hur många grattishälsningar som helst som ramlat in.

– Kul att se den positiviteten. Vi känner ett stort stöd från alla som följer oss. Man vill försöka läsa och svara på allt.

Något meddelande som värmde lite extra?

– Nu hade jag inte familj på plats här, men kul att de hör av sig så klart. Jag vet att de finns där hemma och stöder oss, säger Stina Blackstenius.

Bakgrunden vet ni.

Efter några år i franska Montpellier tog hon i vintras beslutet att lämna för att i stället få en nystart i karriären i Linköping – för att få uppleva just det här. Att ett halvår stå som blågul matchvinnare i VM i landet hon lämnade.

Hon säger:

– Det var ju det jag ville ge mig chansen till att göra. Att komma i så bra form som möjligt. Du vet aldrig vad som är rätt förrän du är där, men nu när vi är vidare till kvartsfinal är jag otroligt glad att jag mig själv chansen, säger hon.

För några år sedan var LFC-stjärnan med att om att avgöra semifinalen mot Tyskland i U19-EM, som Sverige sedermera vann.

Någon oro för tyskt motstånd?

Inte det minsta.

– Jag tror väldigt mycket på det som vi byggt upp och litar verkligen på att vi ska kunna slå Tyskland. Är det någon gång det ska hända så är det nu. Vi tar med oss mycket självförtroende från åttondelsfinalen och för egen del har jag aldrig känt någon rädsla för Tyskland.

Många ser det som ett spöke.

– Jag har aldrig tänkt så. Jag gillar att spela mot Tyskland. Det brukar vara extremt roligt och jag har nästan bara haft bra upplevelser, säger Stina Blackstenius.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten