Lagkaptenen lämnar IFK Motala

Han har gett begreppet segerfirande en ny innebörd i IFK Motala. Men nu får någon annan dra igång hurrandet efter en seger. För efter fyra säsonger så lämnar kapten Erik Litzén IFK och flyttar hem till Växjö.

– Det har växt fram den senaste tiden. Det är inget som har kommit helt plötsligt men heller inget man gått och funderat på länge. Men med ett kommande barn så måste man ha en plan. 
IFK Motalas kapten, de fyra senaste säsonger, Erik Litzén tittar mig rakt i ögonen när han förklarar orsaken till att hans tid i IFK nu är över. 
Bakom honom i soffan sitter hustrun Frida. Paret gifte sig i Åby 18 maj i fjol och den femte maj i år beräknas de bli föräldrar för första gången. 
Det är den främsta orsaken till att de nu vänder hem. Eller nästan hem i alla fall.
– Jag är ju från Rottne två mil norr om Växjö så det känns som att flytta hem. Det känns som ett naturligt steg att ta nu när vi ska bli föräldrar, säger Litzén och kastar en hastig blick mot Frida. 
Sedan fortsätter han:
– Samtidigt så kommer det bli tråkigt att lämna Motala och framför allt IFK. Jag har trivts otroligt bra i laget och med alla människor runt omkring. Jag blev välkomnad från första dagen. 

Erik lockades från Vetlanda inför säsongen 2016 då IFK rustade för att ta sig upp i elitserien från allsvenskan. Ett mål de infriade redan hans första säsong. 
– Det känns både länge sedan och alldeles nyss. Jag har fått uppleva många roliga situationer. Både resultatmässigt och socialt. Det händer ju mycket när man umgås i ett socialt kontext som ett bandylag. IFK är ju ett gammalt anrikt bandylag och att ha fått vara med och ta dem tillbaka och bli etablerade i elitserien är coolt. 

Ditt bästa minne från de här fyra åren?
– Det finns många. Jag skulle vilja lyfta avancemanget till elitserien första året som ett av de starkaste. Sen var det oerhört starkt att hålla oss kvar det andra och segern mot Vetlanda i åttondelen i fjol var ju otroligt rolig att få uppleva. Det blir ju en helt annan puls i de matcherna. Men ska vi ha det starkaste minnet så blir det att vi gick upp det första året, säger Litzén. 

Det var också den säsongen som begreppet segerfirande fick en helt ny innebörd i IFK Motala. För sättet som Erik Litzén dragit igång hurrandet efter en seger har uppmärksammats långt utanför IFK:s omklädningsrum. 

Det blir en svår uppgift för nästa IFK-kapten att axla den manteln.
– Haha, jag vet inte. Det är kanske dags att något helt annorlunda. Folk har kanske tröttnat på det där nu, säger han och spricker upp i ett leende. 
Innan nästa bandysäsong drar igång så har Litzén både hunnit bli förälder och börjat jobba som nyutexaminerad lärare. 
Så frågan om det blir något bandyspelande för honom kommande säsong har han inget svar på utan säger bara 
– Vi får se vad som händer. 

Innan vi skiljs åt så måste jag ju fråga vad han tror om framtiden för IFK Motala. Efter att ha funderat en stund så svarar han. 
– Jag både vill tro och tror att den ser ljus ut. Som organisation så är det en väldigt välskött klubb. Som spelare har man det väldigt bra i IFK. Jag gillar verkligen att de de senaste säsongerna har satsat på lite yngre spelare och blandat upp med egna förmågor. Inte bara bra bandyspelare utan även bra människor. Det ska de som bygger laget ha en eloge för, säger han.
Tar en liten paus och fortsäter sedan:
– Sen går det ju inte att blunda för behovet av en hall. Förutsättningarna de två senaste säsongerna har ju inte varit bra. Inte bara för representationslaget utan för alla. 

 

 

IFK-kaptenen

Namn: Erik Litzén
Ålder: 28 år.
Familj: Hustrun Frida. Gifte sig i Åby den 18 maj i fjol.
Sysselsättning: Tar examen som lärare till sommaren. 
Moderklubb: Åby/Tjureda. 
Favoritartist: Queen. 
Antal säsonger i IFK Motala: Fyra där han två gånger vunnit MVT:s betygsliga som främsta IFK-spelare under säsongen. 
Aktuell som: Lämnar efter fyra säsonger som kapten för IFK Motala klubben för att flytta hem till Småland och Växjö. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa