All heder därför till Motalas politiska majoritet (S, V och MP) som insett detta och nu jobbar för byggstart i sommar. Går allt som det ska så tas det politiska beslutet i vår och detaljplanen vinner laga kraft i juni.
Men pengarna behövs bättre inom vård, skola och omsorg! ropar säkert någon. Ja, självklart gör de det, det argumentet kan man säga om vad som helst, men en kommun består av mer verksamhet än så.
Som kultur och idrott till exempel.
En smart kommun förstår värdet av dessa två områden.
Detta visas inte med allmosor i mångmiljonklassen, som Leksands och Åtvidabergs kommuner öst över sina hockey- och fotbollsföreningar genom åren, och som Motala kommun gjorde med det märkligt generösa jättelånet till Piraterna, där kommunen lovade att stå för halva amorteringarna.
Sådana allmosor är aldrig försvarbara, sådana nödpengar gör alltid mer nytta inom nämnda vård, skola och omsorg. Alltid.
Nej, grunden i kommunens stöd av den lokala idrotten ska alltid vara att tillhandahålla arenor. Det ska alltid vara prio ett, två och tre.
Om bandyn tvingas fortsätta som nu, och ofta träna och spela i regn och blåst, så kommer till slut ingen vilja utöva sporten. Så enkelt är det. Så när Motalas kommunpolitiker har att besluta om ny aktivitetshall eller inte så handlar beslutet lika mycket om "Ska vi låta IFK-bandyn leva eller ska vi ta död på den?".
IFK Motala ska inte leva på gamla meriter, SM-guldet är 30 år gammalt, men än idag har klubben stadens enda elitlag och en ytterst framgångsrik ungdomsverksamhet där bakom, så visst är föreningen väl värd en framtid i en ny hall.
IFK:s klubbchef Pär Beckne är positiv, men även om hallen nu är ute för anbud hos byggföretagen så vet han att inget är klart förrän detaljplanen spikas i juni.
– Blir det inte hall nu så är det kört, säger han. Och personligen, om det inte blir något av i sommar, så kommer jag se mig om efter ett annat jobb. Det här är en överlevnadsfråga för bandyn i hela Sverige, inte bara för IFK Motala, som förbundet borde jobba mer aktivt med tillsammans med sina föreningar gentemot kommunerna.
– Vi har idag en anläggning från 1965 med åtta ton ammoniak i som drar oerhört mycket el. En hall med ny utrustning skulle bli bättre både ekonomiskt och miljömässigt, säger Beckne.
1–1 i onsdagskvällens hemmamöte med Sirius lämnade ingen nöjd, att det var två lag med problem med målskyttet var närmast övertydligt. Enda roliga för IFK var jumbon Tillbergas storförlust mot Bollnäs. Då förstår ni.