Ett imponerande tålamod i speedway

Ibland imponerar speedway. Den här blöta kvällen i Kumla blev jag imponerad, utan att få se ett enda heat. Tålamod och kamp är mina ord.

Piraterna och Indianerna kunde till slut inte köra, trots timmar av slit med banan. Det blev för farligt, meddelade förarna till publiken som fick åka hem efter långt väntande.

Piraterna och Indianerna kunde till slut inte köra, trots timmar av slit med banan. Det blev för farligt, meddelade förarna till publiken som fick åka hem efter långt väntande.

Foto: Jens Bollius

Krönika2024-06-12 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter det solvackra maj då vädret log mot speedwaysporten har nu vädret börjat gäcka Bauhausligan.

Tisdagen såg ut som en vanlig junidag, men helt plötsligt drog ett ihållande regn över Närkeslätten och Kumla motorstadion mellan klockan 17 och 19. Sånt är jobbigt att värja sig mot för en sport där inga banor har tak.

Matchen sköts nu upp halvtimme för halvtimme medan maskiner och personal kämpade hårt för att få en regntung bana körduglig.

Då undrar man vad en sådan väntan gör med en prestation. Bra eller dåligt? Det gäller att ha en mental styrka på ett extra vis då. Men det är klart att speedwayåkare, som i stort sett alltid idrottar utomhus, är vana vid det. De är härdade med det mesta.

Tomheten måste varit stor när beslutet, Indianerna och Piraterna var eniga, kom strax före 21 att det inte skulle hinnas få i ordning en säker bana. Det är modigt att ta ett sånt beslut som kostar extra resepengar, men som samtidigt förstås är helt rätt om det nu bedömdes vara för farligt att köra. Då är det inte värt det.

Publiken förtjänar också beröm. Lite glest på slänterna, men många satt kvar i både regn och under banpreparering. Tävlingen ville de vara kvar och se. Intresset är stort hos de åskådare som svensk speedway har.

Nu möter Piraterna de två tippade topplagen Västervik och Lejonen dubbelt i de fyra kommande omgångarna. Då kommer Motalalaget verkligen få bekänna färg kring om laget verkligen är bättre den här säsongen.

Det blir en spännande tid för Piraterna och dess fans, bara vädret är med.

Karta: Sannahed