Radiosporten är bäst i ett fantastiskt svenskt OS

En otrolig uppvisning i "bäst när det gäller". Sverige har imponerat i OS i Paris, skildrat på ett superbra sätt av Radiosporten.

OS i Paris, med svenska fantomer i simning, friidrott och bordtennis. Med Sarah Sjöström, Armand Duplamntis och Truls Möregårdh har det varit ett fantastiskt mästerskap och bäst skildrat har det varit i Radiosporten.

OS i Paris, med svenska fantomer i simning, friidrott och bordtennis. Med Sarah Sjöström, Armand Duplamntis och Truls Möregårdh har det varit ett fantastiskt mästerskap och bäst skildrat har det varit i Radiosporten.

Foto: Bildbyrån

Krönika2024-08-09 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det känns som att de är mina kompisar, kommentatorerna i Radiosporten. Är så bekant med dem, bara via deras röst. Jag har i vardagen Sveriges radio som en följeslagare, det största med radio är ju att man kan göra annat samtidigt som man tar del av det. Rösterna blir vänner. Jag glömmer aldrig när jag var på Vasaloppet och stod vid ackrediteringsdesken bredvid en man jag aldrig sett förut. Sen började han prata och jag kände igen Dag Malmqvist från 1990-talets bandysportextra. "Det är ju du", sade jag och "Dagge" svarade Henrik Cederbaum när jag sade att jag var från Motala.

Det har varit ett sagolikt svenskt OS i Paris där de största stjärnorna verkligen visat sig som bäst när det gäller. Sarah Sjöströms seger på även 100 meter fritt, Armand Duplantis som hoppade 6,25 i stav och var ensam kvar på stadion precis som när Patrik Sjöberg hoppade 2,42 i Stockholm 1987, och så Truls Möregårdhs trollkonster som varit fullt i klass med föregångaren J-O Waldner. Doldisen Anton Källberg också, som tog Sverige till lagfinal i pingisen och Truls var den förste att kasta sig om halsen på lagkamraten.

Allt detta har helt lysande skildrats av radiokommentatorer som Magnus Wahlman och Anna-Karin Kammerling på simningen, Alexander Lundholm och Miro Zalar i friidrotten och Patrik Ljunggren och Tickan Carlsson i bordtennisen. Deras insatser har förhöjt min upplevelse av de svenska bragderna.

Handbollen refereras bra också och vilket genombrott hon har fått, Nina Koppang där det ska vara norskt uttal på efternamnet. Vadstenatjejen är helt orädd när hon spelar, kanske missar defensivt ibland, men är en matchvinnare framåt. Fullt möjligt, om ni frågar mig, är det att hon möjligen kan tilldelas sin andra Guldklocka efter det här. Då har hon i så fall två klockor precis som syster Stina Blackstenius. Inget är klart, men Koppang har stärkt sina chanser genom att göra det extra som krävs för att få priset igen. Hon fick det 2022 som ni minns. Vi får se hur juryn resonerar när året går mot sitt slut.

Annars är det spännande att se vad OS kan göra för att boosta den lokala idrotten. Det kommer säkert att födas viljor att börja både spela pingis, simma, friidrotta och spela handboll i vår bygd. Det är otroliga personligheter dessutom, som nämns i krönikan ovan. Själv blir jag inspirerad att prata i typ podden när jag lyssnar på radion.

Till sist: Rösta på webben vad du tycker har varit bäst i OS i Paris.

Karta: Motala IP