Det är många som säger att de blir religiösa nu i maj-juni när grönskan slår ut i försommar-Sverige. Allt man gör blir liksom på en lite högre nivå. Inte minst en cykeltur.
Jag hämtade upp den gotländske skaraborgaren vid hans arbetsplats på Idrottsparken. Han har sett de flesta av Motalas hörn efter några år på Vätternrundan nu, men ändå blev det en fin sväng vi tog längs Göta kanal, södra stranden, bron, Varamon, Marieberg, Pariserviken, Råssnäsudden, Tegelviken, Hyddmarken och så in på Vätterpromenaden för målgång i Stadsparken och city.
Vi njöt båda två på våra långsamma järnhästar och vår inställning att inte stressa.
Man tänker bra när man flanörcyklar, enades vi om. Långsam rörelse framåt gör att kreativitet frodas.
Oskar Sundblad lät lyrisk när han pratade om loppet han leder, och ska leda in i framtiden.
"Idrott är som religion, är det inte det? Alla har en relation till Vätternrundan, det är något helt unikt. Vi ska utveckla Vätternrundan som en religion. Alla är värda att få uppleva det någon gång. Jag tänker på euforin, tröttheten, glädjen, hatet mot att inte vilja cykla en meter till, de mysiga stunderna efter vändningarna, och att komma i mål och få njuta av sin alldeles egen prestation som inte går att jämföra med något annat."
Sundblad pratar passionerat om det Vätternrundan som 2025 fyller 60 år och som ska stå starkt långt in i framtiden. Loppet är ute ur tunneln, även om det är en bit kvar till nivån före pandemin. Målet för cykelveckans alla lopp nu i sommar, start om en månad, är att ligga någonstans mellan 2019 och 2022 års nivåer. Ett bra tecken är att de utländska åkarna är tillbaka, från 70 nationer totalt i år.
"Men cykelsäsongen är senare i år på grund av vädret och man anmäler sig senare. Det måste vi anpassa oss till. Vasaloppets vintervecka hade 2 000 anmälningar bara dagarna innan start", säger Oskar.
Vätternrundans vd säger att det är mycket som blir bättre i år under cykelfesten. "Cykelns Almedalen" arrangeras med forum måndag till fredag på olika platser och det ska bli dubbla fester i start och mål, inte bara i cykelområdet utan även på torget med hjälp av engagerade krögare.
Jag frågar hur Vätternrundan konkret har jobbat för att få tillbaka deltagare och det handlar mycket om marknadsföring, på mässor och med olika utskick. Sedan hålls det ögon på både de snabba och långsamma, och allt däremellan.
"Båda behövs", konstaterar vi i ett grönt Motala.