Nåt behöver ändras i Maif, men tränaren ska inte sluta

En seger på elva matcher är inte godkänt, även om det är ombyggnad i klubben. Motala AIF ska ifrågasättas. Men tränaren bör inte sluta.

Motala AIF:s Albin Ödberg och Granit Hana gjorde mål mot IFK Kumla och bara 5-5 för Maif som bara vunnit en av elva matcher. Något behöver förändras, men har tränaren glöden kvar så ska han inte sluta, tycker Jens Bollius.

Motala AIF:s Albin Ödberg och Granit Hana gjorde mål mot IFK Kumla och bara 5-5 för Maif som bara vunnit en av elva matcher. Något behöver förändras, men har tränaren glöden kvar så ska han inte sluta, tycker Jens Bollius.

Foto: Jens Bollius

Krönika2024-06-06 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När dåvarande förbundskaptenen Lars "Laban" Arnesson i min barndom kritiserades för att fotboll är händelselöst och målsnålt, så svarade han att vill ni se mål, gå på hockey. Eller om det var bandy.

5-5 är ett typiskt bandyresultat, men innan halva division 2-serien är spelad har Motala AIF bjudit på det två gånger på hemmaplan.

Det är underhållande förstås för oss som ser på, men för Maif är det mer illa än bra. Fem mål är för mycket att släppa in. Det överskuggar ett snabbt och fantasirikt anfallsspel.

33 mål på elva matcher har Maif släppt in i vår, tre mål i baken i snitt per match, och därför parkerar Maif under de nedre strecken.

Det är lätt att börja leta fel i det här läget och försöka hitta snabba lösningar, förändringar för att vända trenden.

Efter 5-5 mot IFK Kumla på nationaldagen ställde jag frågan till Maifs tränare Agim Hasani, han gick ensam en längre stund ute på planen, om han har kraft att fortsätta. Han var oerhört missnöjd med lagets försvarsspel och han har också haft en tuff vår med allt som hänt i Maif efter den där utskällningen efter tredje matchen i Vänersborg.

När jag ställde frågan blixtrade det till i hans ögon, precis som om han knöt näven. "Om jag skulle ge upp? Nej det finns inte i min vokabulär, vi jobbar på", sade Agim bestämt.

Trots att Maif underpresterar tycker jag heller inte att det är läge för tränarbyte. Särskilt inte om tränaren har glöden kvar. Låt honom reda upp det här. Klubbchefen Elias Hanna är ansvarig för lagbygget och värvningarna, men inte heller han tycker jag förtjänar snabbfoten på något vis. Jobba hårdare för att reda upp det i stället. Jag håller med styrelsen och den nyvalde ordföranden Carl Hoffstedt i det här läget: Inga drastiska beslut, det är för lätt. Jobba långsiktigt och strategiskt i stället.

Däremot behöver ju Maif göra några småförändringar för att ta fler segrar. Kanske några omkastningar i laget, kanske nån till ledarmentor kring laget kan stärka upp? Eller planera för någon spelarförstärkning i sommar. Allting förändras hela tiden och där behöver Maif vara på tå.

Så inga stora förändringar kring herrlaget alltså, det är inte min lösning. Däremot, när det gäller långsiktighet, så behöver Maifs nya styrelse direkt sätta upp en plan för damlag. Gärna redan till 2025 om det är möjligt att få ihop till fyran. Sätt prioritet på att bli tvåkönad förening så fort som möjligt, det är det som är en modern förening. 

Karta: Motala IP