Gemenskap, glädje och beröm till banan

Det är de vanliga hyllningarna på Folkracefestivalen. Glädje och gemenskap, dramatik. Men också påfallande mycket beröm till banans standard.

Folkrace är livet. Motalakillarna Dennis Bergqvist och Alfred Jönsson byggde sitt eget solskydd på publikberget på Folkracefestivalen. Där kunde de njuta, efter att själva ha blivit utslagna ur tävlingen. Men glädjen fanns kvar ändå.

Folkrace är livet. Motalakillarna Dennis Bergqvist och Alfred Jönsson byggde sitt eget solskydd på publikberget på Folkracefestivalen. Där kunde de njuta, efter att själva ha blivit utslagna ur tävlingen. Men glädjen fanns kvar ändå.

Foto: Jens Bollius

Krönika2022-07-21 14:26
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med banan menas framför allt underlaget som hyllas av förare, och egentligen alla runt festivalens 40-årsjubileum. Underlaget är hårt och tillåter att det går att köra bra, och fort. Det går undan.

"Banan är kanon", sade SMK Motalas ständige förhandsfavorit Robin Edoff efter att ha tagit en sjupoängare i sin Saab i första heatet.

Edoff förklarade banans kvalitet med att eldsjälen Rolf Lilja nu är tillbaka i funktionärsstaben kring arrangemanget. Efter att ha varit borta ett tag. Lilja var en hjälpande hand till banchefen Oskar Gustavsson.

Rolf Lilja blev lite förnärmad av berömmet och ville helst inte ha någon uppmärksamhet. Men han var stolt över banan som ett bra lagarbete skapat på Dunteberget. Det finns inga hemligheter med att göra en bra bana.

"Det är hårt jobb som det handlar om", menade Rolf Lilja.

SMK Motalas ordförande Boije Ovebrink var lyrisk. Bara någon tjuvstart per dag, snabba bärgningar gav flyt i arrangemanget, och banans hårdhet var som asfalt. Även svartflaggaren Per-Anders Boberg nämnde banan som en plusvariant, att den hållit så bra hela dagarna. "En eloge till bangruppen", sade Boberg.

Tävlingsledare Fia Häggberg kände stolthet över många rosor från förare, bland annat lapparna om startspår precis före start. "Vi lyssnar på förarna", menade Häggberg.

Publikt de tre första kvaldagarna var över förväntan tisdag, som väntat onsdag och sämre än väntat i rekordvärmens torsdag. 8 000 åskådare på lördagens finaldag är förhoppningen. "Vi har ju sålt förköp så om folk är på stranden en dag i värmen påverkar det inte ekonomiskt, sade Boije Ovebrink.

I video på webben ser ni min stund på publikberget, vid solskyddet som Motalagrabbarna Dennis Bergqvist och Alfred Jönsson byggt. Smart och ambitiöst. Bra byggt, även om de hade ett tvåvåningars stort skydd före pandemin. Det var talande att trots att Bergqvist i tisdags kom sist i sina heat, med Jönsson som mek, så var de lika glada resten av festivalen.

Även Finspångs 16-åring Helmer Rask, som fick motorn att rasa i sitt framträdande, sänktes inte av det utan hjälpte till med ny motor i Saaben som pappa Jimmy Rask tog sig till final med. Med det får Helmer en viktig roll som support i depån på lördagen. Sedan Jimmy gjorde comeback när Helmer var fem år har han varit frälst av sporten. "Gemenskap i depån och adrenalin på plattan", beskrev Helmer storheten med folkrace.

Karta: Dunteberget motorstadion