Jämställdheten är en fråga som hålls högt och har gjort senaste tiden. Med rätta förstås, klart att orättvisor om det går ska bort.
Alla ska ha samma chanser och samma del av den gemensamma kakan, oavsett vilket kön man har och inte stoppas av något sorts glastak eller några fördomar som redan på förhand berättar att det är på det ena eller andra sättet.
Det gäller att prata om det hela tiden och hålla frågan levande. Vi gör det på vår sportredaktion, kvinnors idrottande ska vara lika viktigt som männens. Damerna ska synas lika mycket. Även om vi lever i en idrottsbygd där de flesta största idrottslag, publikt och nivåmässigt, är herrar. Jag tänker på Piraterna, IFK:s bandylag, Västers BTK i superettan och Motala AIF:s fotbollslag, som i fjol var yrkesmässigt, som varit nästan de enda lagen som fått idrotta fullt nu i pandemin.
Nu vill jag vara försiktig i pandemin, har försökt att kritisera myndigheter och makthavare med lagom ton, då det ändå är liv och hälsa som varit viktigast. Idrott, lek i grunden på alla områden, har fått stå tillbaka i prio. Då får man kanske ta att det finns många regler och bestämmelser som varit ologiska.
Men det går ju inte att undgå att notera vissa orättvisor som blottats den här tiden. Dubbelserier och enkelserier exempelvis. Att Boren dam får spela tio matcher, Boren herr 20 och Maif herr 28, kan förklaras av administrativa orsaker, där damlaget sorterar under distrikt och de andra två är på riksnivå. Men ändå måste det ju vara en tankeställare för Svenska fotbollförbundet. Om det är något förbundet ska göra i sin "myndighetsroll" så är det ju att gradera damerna högre, i alla fall att jobba för en mer jämställd status.
Det ska inte vara en tidnings uppgift att ge ett damlag högre status än vad förbundet ger. Vi kan säga att vi gör det, eftersom vi kommer att ha betygsligor på två lokala fotbollslag i år: Maif herr och Boren dam. Det är våra två största fotbollslag. Men förbundet tycker uppenbarligen inte så, eftersom det bara är Maif herr och Boren herr som får spela dubbelserie.
Hans Wetterhall jobbar både på Riksidrottsförbundet-Sisu, med jämställdhetsfrågor, och i Borendamernas sportgrupp. Han noterar orättvisan. "Vi måste skriva brev och påtala det här, inte rätt mot damerna", säger Wetterhall vars klubb också har som målsättning att i allt behandla sina två representationslag lika.