"Det kan vara här vi kom på idén", ler Oskar Sundblad, tillträdande vd, och Gunilla Brynell-Johansson, avgående vd, under vår lunch, bara några cykellängder från det klassiska stenbelagda målområdet.
Inget är bestämt eller ens på planeringsstadiet, det ska slås fast. Men jag delger gärna er läsare tankarna som uppkom under den här träningsrundan med de två högsta Vätternrundan-cheferna.
När Oskar Sundblad bjöd in mig till flanörrunda, hade jag också tänkt tanken att bjuda in honom. Vi såg båda till att det blev av, och spontant hakade även Gunilla Brynell-Johansson på. Jag tog täten på min hybrid mellan vardagscykel och träningscykel, 24-växlad arbetshäst. Självklart iförd jeans och kavaj. Sundblad tog på sig kavaj, skjorta, finbyxskjorts och hade lånat en enväxlad Husqvarna från 50-talet, med breda däck. Brynell-Johansson tog retrojacka som Vätternrundans ledning burit i historien och i den rullade hon ut på en minicykel med små hjul, en Brompton, som man brukar ha på båtar.
Ingen ironi var tanken, utan bara en skön utstyrsel. Cykling och cykelträning är för alla, alla stilar och tempon och sittställningar. Både snabba och långsamma. Upprätta och framåtlutade. Stressade och avslappnade.
"Vätternrundan är för alla, det är själen i det, det som är styrkan i loppet. Vi vill pusha de som vill åka fort och inspireras av det, men vi är också för de som vill ta det lugnt", säger Oskar Sundblad, officiell Vätternrundanchef från 1 juli.
Vi hade inte bestämt någon rutt för vår flanörcykling, men det föll sig så att jag tog täten. Med anekdoter och historieberättande kring människor som passerades och byggnader och verksamheter, både moderna och historiska, som vi gled förbi.
Det blev kanalbanken upp och ned, bortom Borens IP och tillbaka, sedan södra stranden bort till bron och därefter Varamon, Mariebergsudden, Pariserviken, Råssnäs och så in mot Vätternrundanmålet. Två tuffa stigningar avklarades, upp på Motalabron på asfalt och upp på Marieberg på grus. En flanörcyklist åker på alla underlag.
Sedan rullade vi, med lite känning i benen, in mot Vätternpromenaden där Sundblad imiterade speakerljud i horisonten och försökte beskriva den euforiska känslan att komma där med 30 mil i benen. "Det har du kvar att uppleva", sade vd:n.
Då hade jag redan kommit på bra idéer på vår tvåtimmarsrunda, man gör lätt det. Tror det har med blodgenomströmningen i hjärnan att göra. Den blir större när man motionerar. Man tänker bättre.
Tänk er mitt i veckan under en vanlig cykelvecka, som kommer tillbaka nästa år. Mitt i den körs "Flanör-Vättern", skön upplevelsecykling, i och omkring Motala. På grusvägar, cykelvägar och gator. Ett avslappnat lopp på kanske fem mil, i långsamt tempo. Med häftiga kontroller med diverse aktiviteter och händelser. Typ ett Motala expo på rull.
När vi pratade om det verkade det inte alls som en omöjlighet. Lite lätta aktiviteter mellan de mindre loppen Tjejvättern och Halvvättern ena helgen och stora Vätternrundan som final helgen efter skulle behövas.
"Jag gillar ordet flanörcykling. Det berättar precis vad det handlar om", säger Gunilla Brynell-Johansson.
Oskar Sundblad har tränat mycket med "fartåkare", men gillar också den långsammare stilen.
"Vilken upplevelse att cykla så här", instämmer han.
För Vätternrundan, en institution i Motala och i idrotts-Sverige, gäller det att balansera tradition och samtidigt hitta på nytt för att vara lika relevant i framtiden. Arrangören har nyligen skickat ut brev till sina deltagare i höst att det fortfarande planeras för september. Men att det samtidigt finns en ödmjukhet till de utmaningar som finns under sommaren.
Sedan är det redan så att Vätternrundan blivit lite tilltygat av pandemin, med ett inställt år och ett med förskjutna lopp. Antalet anställda på kansliet har gått ned från elva till nio, efter frivilliga avgångar, och septembervarianten, som just nu har 21 200 anmälda, bedöms kunna locka maximalt kring 60 procent av de vanliga årens deltagarantal. Det kommer ändå folk i stora skaror som vill cykla, trots att Vätternrundan inte kunnat ha några försäljningsaktiviteter alls sedan februari 2020.
"Vi har ett starkt varumärke efter 55 år. Nu blir det en dipp i kurvan, men alla verksamheter får dippar och vi kommer att gå ur det här starkare än tidigare", menar Oskar Sundblad efter flanörturen med sin Husqvarna.