Det kan bära till dubbelt guld för Stina

En pånyttfödd Stina Blackstenius. Med samma kontringsgo som i Rio de Janeiro för fem år sedan. Då gav det silver, nu kan det bära hela vägen till OS-guld.

Stina Blackstenius är i storform och gjorde ett av målen när Sverige vann OS-kvartsfinalen i Tokyo mot hemmalaget Japan. "Det här kan bära ända till guld, dubbelt guld", skriver Sportens krönikör Jens Bollius efter segern som nu ger semifinal mot Australien på måndag.

Stina Blackstenius är i storform och gjorde ett av målen när Sverige vann OS-kvartsfinalen i Tokyo mot hemmalaget Japan. "Det här kan bära ända till guld, dubbelt guld", skriver Sportens krönikör Jens Bollius efter segern som nu ger semifinal mot Australien på måndag.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Krönika2021-07-30 14:08
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hon slog igenom då i OS 2016, Vadstenas tunga murbräcka Stina Blackstenius. Det var hennes stora genombrott, när hon starkt bidrog till Sveriges skrällmarsch till OS-final och trots att det "bara" blev silver kunde vi konstatera den gången att det tog henne till den lokala tronen. Blackstenius hade passerat legendariske Örjan Martinsson och blivit Vadstenas störste spelare genom tiderna.

Ni har hängt med vad som hänt sedan dess. Idrott, och allra minst på den högsta nivån, går sällan spikrakt och det kommer svackor. Stina Blackstenius trivdes inte med proffslivet långt bort i franska Montpellier och märkbart nog lyckades hon inte heller när hon kom hem till tryggheten där hon lyckats tidigare i Linköpings FC.

Det var en flytt till Göteborg som skulle krävas för att ge Vadstenatjejen ett nytt stort lyft. I det lag som i år heter Häcken har Blackstenius öst in mål och även målpass i allsvenskan och det har lyst självförtroende om henne. Återigen har hon också tyckts bekväm i intervjuer, vilka Stina uppenbart gärna undvikit i motgångarnas stund.

Men en ny framgångsvåg har kommit för den i år 25-åriga anfallaren som sedan 2016 fortfarande pryder ett stort tack-plakat från förbundet hemma på Kungsvalla.

Den kraft och boost som hon har haft i allsvenskan finns på samma vis i OS-turneringen i Tokyo. Mål mot USA och mål mot Australien i gruppspelet, och det kanske viktigaste målet, till 2-1, nu i 3-1-segern mot Japan i kvartsfinalen.

Det har verkligen varit en ynnest att se Stina Blackstenius lysa i kapp med den neongula tröjan.

Jag upplever Sverige i Tokyo som ett starkt och obevekligt lag, ungefär som Blackstenius själv. Det finns stora möjligheter till seger mot Australien i semifinalen på måndag. Ja, det här kan bära hela vägen till guld i en eventuell final.

Lokalt har Stina Blackstenius vunnit två Guldklockor tidigare hos oss på MVT efter sina första framgångar i LFC och för Sverige, och hon kan få en tredje klocka enligt reglerna, om hon gör något extra extra bra. Det skulle ett OS-guld kunna vara, det största hittills för henne.

Annars känns en annan lokal OS-deltagare, Motalas höjdhoppardebutant Maja Nilsson, närmast 2021 års lokala bragdguld. Med SM-guld och OS-start. Men guld för Sverige i fotboll, med Stina Blackstenius tongivande, kan ändra på det, bedömer jag. OS-guld kan ge dubbelt guld för Vadstena.  

Karta: Vadstena