Dags att börja fundera på Guldklockan

Årets sista månad är här. Det börjar bli dags att sammanfatta det lokala sportåret 2023. Guldklockan ska också utdelas. Som vanligt finns bra kandidater.

Guldklockan. Så här såg det ut strax före jul 2022 när Nina Koppang, handbollsspelaren, överraskades i Vadstena av föräldrar och syskon. Koppang vann den 57:e Guldklockan för sina prestationer både på och utanför handbollsplanen.

Guldklockan. Så här såg det ut strax före jul 2022 när Nina Koppang, handbollsspelaren, överraskades i Vadstena av föräldrar och syskon. Koppang vann den 57:e Guldklockan för sina prestationer både på och utanför handbollsplanen.

Foto: Andreas Ekström

Krönika2023-12-01 12:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Guldklockan är det lokala bragdguldet för idrottslivet i Motala och Vadstena. Har funnits sedan 1966, precis som Vätternrundan startade prisets historia det året. Det betyder att det i år blir den 58:e klockan som delas ut av lokaltidningen.

Första gången var det legendariske Borens IK-ledaren Åke "Mante" Wallin, som gick bort för några år sedan, som prisades. Ledare kunde tidigare få priset. Numera är det mest ett prestationspris där vinster sätts i fokus.

Man kan få klockan två gånger om man lyckats med något extra. Det har Piraterna och Stina Blackstenius lyckats med. Man kan också få priset fler gånger än så om man gör något extra extra.

Man måste heller inte representera en lokal klubb i bygden i Motala eller Vadstena kommun. Det räcker om MVT-juryn anser att laget eller idrottaren har lokal anknytning.

Det betyder att tidigare vinnare som Stina Blackstenius, Arsenal, och Sävehofs Nina Koppang, Vadstenasystrarna, kan bli aktuella även i år med VM-brons respektive pågående VM-spel. Men även nya Guldklockan-namn som bandyspelaren Viktor Spångberg, avgjorde SM-finalen för Västerås SK och vann VM-guld med Sverige efter det, och Ahmed Qasem, som nästan vann SM-guld i fotboll med Elfsborg, är där och aspirerar på segern. Både Spångberg och Qasem växte upp i Motala och blev A-lagsspelare i IFK respektive Maif som tonåringar.

Men det finns flera starka idrottare än så i den vassa sportbygd vi bevakar. SM-guld exempelvis till thaiboxaren Mohammed Rezaee, till Sara Forssell i lagfriidrott, och till Maifcyklisterna Stina Kagevi och Jacob Ahlsson. Även Emma Åkesson vann SM-guld med sitt luftgevär.

Dessutom är vi vana vid att parapingislirarna i Team Motala och Västers BTK ångar på med SM-guld. Lite skralare internationellt detta år, dock med endast EM-brons till Daniel Gustafsson. Men det finns en bra historia att konkurrera med där för pingisen. Nu satsar de mot Paralympics i Paris 2024.

Lite speciellt i år är att regerande mästaren Nina Koppang lirar VM, kanske ända fram till veckan före jul. Ett VM-guld där ökar hennes chanser att gå upp jämsides med syrran med två Guldklockor.

Det finns inget facit eller mätsystem som kan visa vem som varit allra bäst. Det blir som inför svenska idrottsgalan, tycke och smak avgör, och egentligen är det omöjligt att jämföra olika idrotter och prestationer i olika typer av sammanhang. Men hör gärna av er och tyck till om ni vill.

Karta: Motala IP