– Jag är säker på att det finns någon i Vadstena som hållit på med konståkning.
Det sa Niklas Ludvigsson när han i våras presenterade sin plan på att starta en konståkning och efterlyste en tränare. Föga anade han då att coronaepedemin skulle vara till någon hjälp.
Men tack vare coronaviruset så har HC Wettern nu konståkning på programmet och en erfaren konståkerska i form av Charlotta Bendz som ansvarig för det.
– När corona kom så lämnade vi Stockholm och stack till Hästholmen. Vi flyttade hit permanent och älskar det. Här har vi funnit en oas där vi både kan njuta av naturen och ha ett socialt liv, säger Bendz.
Att de hamnade i Hästholmen är en historia för sig. En trasig AC i bilen den varma sommaren 2018 fick familjen att svänga av E4:an och ta in på Ombergs turisthotell.
– Vi hade knappt varit i Östergötland tidigare. Det var verkligen en wow-upplevelse att åka in över slätten. Därefter kollade jag Hemnet tills vi hittade ett fritidshus.
Att det skulle leda till att hon skulle få lära ut sporten hon brinner för anade hon inte då. Det var först när hon ringde för att höra om möjligheten att själv kunna åka skridskor som den tanken föddes.
– Jag fick höra att det inte fanns konståkning i Vadstena men en vilja att starta upp det. Då kände jag att det var en superchans att sätta Vadstena på konståkningskartan och utveckla staden till en skridskodestination för vinterturism. Att få föra min passion för konståkning vidare är fantastiskt.
Själv ägnade hon sig åt konståkning på elitnivå upp till 16 års ålder och tränade under en tid i San Antonio i Texas.
– Det var extremt tävlingsinriktat.Till slut var jag tvungen att välja mellan konståkningen och ett tonårsliv. Då valde jag det senare. Efter det var jag av isen i 17 år, säger hon.
Och fortsätter:
– Men efter att ha bott i New York och Köpenhamn så flyttade jag tillbaks till Stockholm och hamnade precis bredvid min gamla ishall. Då var det oundvikligt att börja igen. Jag hittade en ny värld inom konståkningen på Instagram, där finns ett globalt och peppande forum för konståkning. Jag vill reformera konståkningen att bli mer uppmuntrande och inte bara tävlingsinriktad.
Tre åldersgrupper ska hon lära ut konståkning till. En minigrupp för de allra minsta. En barngrupp och en vuxengrupp.
– Minisarna är de som knappt stått på is. Barngruppen är för de som vill lära sig åka konståkning, säger Bendz innan hon tar en liten paus.
Sen kommer hon till vuxengruppen.
– Där kan alla från 18 till 99 år vara med. Jag brinner för generationsöverskridande mångfald, så var inte blyga. Isen ska inte ägas av några få, alla kan vara med. Skridskoåkning är en fantastisk träningsform där man även kan uttrycka sig konstnärligt och ha kul.
Nu är det inte bara i ishallen som hon tänkt sig att det ska göras vackra piruetter.
– Det finns så mycket vacker natur här för vinteråkning. Men drömmen vore att de spolade stora torget så man kan åka skridskor med de historiska byggnaderna i bakgrunden, tänk piruetter i månskenet på stora torg.
Om det blir några piruetter i månskenet på vare sig Vättern eller torget hänger till viss del på vädergudarna.
Att det kommer erbjudas skridskoåkning till musik och kulört ljus är redan bestämt.
– Skridsko-disco ska vi arrangera där hela familjer kan vara med. Det vet jag kommer bli fantastiskt.