För att få mer kunskap och för att verkligen få uppleva en sport från insidan ger sig Östgöta medias sportjournalister nu ut på en test-turné i framför allt Correnland och MVT-land. För att få en bättre inblick i allt komplicerat som vi bevakar och skriver om.

Vi testar en idrott och gör ett videoinslag om det.

Först ut att testas är klättring. Testpilot i Hangaren i Ryd i Linköping är Rebecca Candevi som instrueras av Ella Kalén och Martin Andersson från Linköpings klätterklubb. Ni ser testet i rörliga bilder på corren.se och mvt.se.

Klättring är en växande sport där Linköpingsklubben har 640 medlemmar och en ungdomsverksamhet med fem olika juniorgrupper. I Hangaren i Ryd finns en 14 meter hög vägg att klättra på, det finns en liknande även i Norrköping, och utöver det en lägre nybyggd "bouldering" som liknar klippblock att klättra på.

– Det är en rolig träningsform och man träffar mycket folk. Det ger bra förberedelser för utomhusklättring, säger Ella Kalén om sin sport.

En bra förutsättning för att klättra bra är att vara stark i förhållande till sin vikt, och ha bra teknik.

Nybörjaren Rebecca Candevi gjorde ett bra första test, även om hon använde armarna väl mycket. Särskilt när hon blev stressad och pressad av svåra situationer.

Artikelbild

| Instruktörerna i Hangaren i Linköping, Martin Andersson och Ella Kalén, flankerar testpiloten Rebecca Candevi. Klättring är först ut i serien "ÖM-sporten testar".

– Jag saknar tekniken. När instruktörerna klättrade före såg det mycket lättare ut än vad det var, sammanfattar Rebecca Candevi.