"Kan mönstra en startsjua med en SM-final-aura"

Det första av två transferfönster har bommat igen sedan en tid. Vissa lag har varit aktiva, men Piraterna och några till har suttit stilla i båten.

18 juni 2019 09:00

I en haltande elitserietabell där ett lag har kört sju matcher och tre lag har kört fem matcher, börjar ändå en tabell sätta sig.

Lag har rosat marknaden och lag har haft det tyngre.

På sina håll har det rustats för att öka sina chanser till en framskjuten placering i tabellen.

Vi har granskat hur det har sett ut.

Dackarna

In: Piotr Pawlicki.

Ut: Nikolaj Busk Jakobsen.

Kommentar: Dackarna hade kolossal otur inledningsvis med Greg Hancocks frånvaro kryddat med skador på Maciej Janowski och Patryk Dudek, tre potentiella VM-medaljörer. Polackerna är nu tillbaka och att få in Piotr Pawlicki i stället för Busk Jakobsen (svag i elitserien) är ett jättelyft. Kan nu mönstra en startsjua med en SM-final-aura.

Smederna

In: Gleb Chugunov.

Ut: Mateusz Szczepaniak.

Kommentar: Ville ha Piotr Pawlicki, fick nöja sig med ryssen Chugunov som inte gjorde en människa glad i Roslagen. Eskilstunaklubben hoppas få ut mer av potentialen i Chugunov samtidigt som de plockade bort unge polacken Szczepaniak som inte var redo för utlandet på en så här hög nivå.

Indianerna

In: Inget.

Ut: Inget.

Kommentar: Det finns ingen anledning att ändra på ett vinnande lag. Jag tippade Indianerna som svenska mästare inför säsongen och har ingen anledning att ändra åsikt. De har dock gjort ett tillfälligt byte. Tai Woffinden kommer att saknas på grund av skada månaden ut, och för att täcka upp tog de in Vaclav Milik på ett så kallat 28-dagarskontrakt, något man får göra om en förare är skadad. Milik har redan gjort en sån vända i Dackarna i år och är ett bra namn för Kumlalaget då han har kört för klubben tidigare.

Lejonen

In: Inget.

Ut: Inget.

Kommentar: Anders Fröjd har kunna ta det piano och simulerat matcher i stället för att ringa samtal. Inte så konstigt, då Lejonen har gjort varken mer eller mindre vad kan kunde förvänta sig inför säsongen. Att polska förare bär laget är ingen skräll. Däremot är det överraskande att ungtupparna Maksym Drabik och Kacper Woryna har imponerat mer än etablerade toppduon Krzysztof Kasprzak och Jarek Hampel.

Masarna

In: Inget.

Ut: Inget.

Kommentar: På dalafronten intet nytt. Det här är ett budgetlag och här ska inte tas några risker med dyra värvningar. Sunt, inte minst med tanke på att elitserien är stängd. Masarna har två segrar vilket är bra. En förare som Kim Nilsson har varit ett massivt utropstecken.

Piraterna

In: Inget.

Ut: Inget.

Kommentar: Även i staden vid Vättern råder lugn och ro. Det gör Piraterna helt rätt i. Ingen förare har underpresterat och Mikkel Michelsen har varit den stjärnan som alla fans hoppades på. Man hade kunnat tänka sig att Daniel Kaczmarek skulle bytas ut. Men om det inte fanns något tydligt bättre till en rimlig peng, så är det bara dumt att agera där. Kaczmarek väntar på sin chans och kommer att vara hungrig som en varg när den dyker upp.

Rospiggarna

In: Tomasz Gapinski.

Ut: Gleb Chugunov.

Kommentar: Rutinerade Tomasz Gapinski tog Chugunovs plats – och skadade sig omgående. Olyckligt för "Piggarna" som har haft en mardrömslik start på säsongen där även Andreas Jonsson har dragits med en mystisk skada. Tyske Erik Riss är indisponibel, men ersätts av polske Norbert Kosciuch på ett korttidskontrakt. Hallstavikslaget har en uppförsbacke att ta sig an för att få den här säsongen på rätt köl. En pjäs som Robert Lambert krävs det mer av.

Vetlanda

In: Artem Laguta.

Ut: Jakub Jamrog.

Kommentar: Vetlanda har varit en ruskigt frisk fläkt sett till hur förhandstipsen såg ut. De framstår som en finalkandidat. Att Jakub Jamrog skeppades iväg till förmån för spetsige Artem Laguta gör inte att framtidstron blir mindre i Njudung. Laguta – tvåa i elitseriens snittliga 2018 efter Jason Doyle – är en strålande serieförare som trivs bättre på Vetlanda Motorstadion än de flesta.

Västervik

In: Inget.

Ut: Inget.

Kommentar: Västervik har vind i seglen och Morgan Andersson sitter lugnt i båten. Bra bredd och spets finns i lagbygget. Från Västervik har det varit glasklar kommunikation om att inga risker ska tas ekonomiskt, så här kommer det inte att ändras något såvida ingen långtidsskada dyker upp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis