– Det är den finaste utmärkelse jag fått, säger Motalabon, snart 40 år senare.

Åke Kall är kanske en av de mer anonyma vinnarna i Guldklockans i år 50-åriga historia. Men i skyttevärlden är han knappast okänd.

Kall, som kommer från östgötaslätt-byn Appuna från början och flyttade till Motala som tioåring 1952, gjorde många bedrifter som landslagsskytt i skeet 1973–1981.

Artikelbild

| PRISET. Guldklockan har han såklart kvar, den finaste utmärkelse som Åke Kall fått.

– Mina bästa minnen är alla bekantskaper med skyttar från hela världen. Man träffade många trevliga människor, säger han.

Kall slog igenom när han kom trea i FN-cupen i Göteborg 1973, Sveriges då största skeettävling. Han slog två ryssar och vann ett gevär. Svensk mästare blev han dock redan 1970.

Det var sedan 1975 som han med Sveriges landslag slog två världsrekord, i tremanna på ett GP och i fyrmanna på EM. Båda tävlingarna avgjordes i österrikiska Wien.

Lerduveskyttarna var aktuella för Svenska Dagbladets bragdmedalj 1975, men den gick till slut till Ingemar Stenmark.

Artikelbild

| TROFÉER. Byten av olika slag finns på storskyttens kalls väggar.

1976 kom åke Kall sexa på EM i Brno och han kvalade in till olympiaden i Montreal, Kanada. Sjukdom stoppade honom dessvärre från att prestera på topp i OS.

– Till sista kvaltävlingen i Östtyskland körde jag lagets buss och vi hade vindrutorna nere när det var så varmt. Det blåste rakt igenom och det gjorde att jag fick både vätska i lungorna, hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation, berättar han.

Artikelbild

| POKALER. Priser i massor har Åke Kall hemma i lägenheten på storgatan. Minnen från en lång karriär.

Kall hann inte att komma i fullt trim till OS och efter en bra start så föll han ned långt i resultatlistan. Han blev 29:a av 86 startande.

Sjukdom gäckade även Kall när han var nära att kvala in till OS i Moskva 1980.

– Jag var sex duvor före trean, men drabbades av magsjuka. Det var otur, minns han.

Vad var din styrka som skytt?

– Jag hade lätt för att tävla och blev inte nervös. Jag var reaktionssnabb.

– Man måste ha rytmen i skeet. Att starta i rätt ögonblick och vara lugn, rörlig och snabb på samma gång, säger Åke Kall.

Guldklockevinnaren har jobbat som instruktör efter den egna karriären och bland annat hjälpt Vadstenabon Fredrik Larsson till att bli svensk mästare.

Hur är sporten nu jämfört med förr?

– De har ändrat reglerna och ammunitionen är dyrare. Det gör att inte lika många är aktiva och konkurrensen har minskat. Jag var sponsrad av Winchester på min tid och hade allt material fritt, jämför Åke Kall.

Det var på en handbollsmatch i Motala som Kall tilldelades Guldklockan, av MVT:s chefredaktör Sven Slotter.

Av vinnarna genom åren framhåller skytten den senaste från 2014 som den störste.

– Jag är imponerad av Greg Hancock, han är bra, säger Åke Kall.