Isproblemen smäll mot IFK Motalas ekonomi

Problemen vid isstadion kan ge IFK Motala fem (!) raka bortamatcher i serieinledningen. Och kosta klubben stora pengar.

22 augusti 2018 17:55

– Det är betydande belopp det handlar om, säger klubbchef Pär Beckne.

Som vi berättade igår så har personal börjat med att reparera den trasiga kylanläggningen vid isstadion och förhoppningen är enligt enhetschef Thomas Martinsson att det ska vara klart vecka 44.

Det skulle i så fall betyda att IFK inte kan spela hemmapremiären mot IFK Vänersborg den 27 oktober (vecka 43). Det är också väldigt osäkert om det går att möta Edsbyn hemma i tredje matchen den 3 november (v 44).

Om de två matcherna måste flyttas skulle det betyda fem bortamatcher i rad och en hemmapremiär först den 14 november, onsdag vecka 46.

– Jag har inte hunnit reflekterat över det scenariot men det vore naturligtvis bedrövligt, säger Pär Beckne. Jag vet inte ens om vi skulle få igenom ett sånt schema för det skulle ju betyda fem hemmamatcher på slutet av serien, vilket skulle både vara sportsligt orättvist och en tuff ekonomisk smäll för oss. Hur ska vi kunna locka folk hit med fem hemmatcher på en dryg vecka på slutet?

Beckne säger dock att man redan förvarnat Vänersborg om att eventuellt byta spelplats i premiären den 27 oktober.

– Jag tog den diskussionen med dem för ett par veckor sen, när vi såg vartåt det lutade här. Men inga beslut är tagna än.

Han säger att det finns en chans att flytta matcherna till två reservdagar som förbundet utfäst, men det är egentligen inget alternativ.

– Det är två måndagar i november och skulle vi flytta matcher dit skulle vi spela tätare än vad LHC gör i SHL. Det är inte ens att tänka på.

Avsaknaden av is, både i ishockeyhallen och på bandyplanen, kostar IFK stora pengar. Både nu när man tvingas åka till Mjölby och Vadstena för att träna på rink, men framförallt senare när både A-laget och ungdomslagen måste hitta andra platser att träna på.

– Vi har suttit och räknat lite vad det skulle landa på och jag kan säga att det är stora pengar för oss. Vi räknar dock med att vi får kompensation från kommunen.

Hur stora pengar rör det sig om?

– Det vill jag inte uttala mig om. Det beror bland annat på när isen kan vara färdig, det vet vi ju inte idag.

Främst är det vecka 42 och 43 som blir dyra.

– Under den tiden måste både A-laget och ungdomslagen träna på stor is och när vi inte har det här hemma måste vi leta upp andra planer att träna på. Men så dags på säsongen finns det inga tider på kvällstid i exempelvis Nässjö, Vetlanda eller Örebro. Då handlar det om att vi måste träna på dagtid med allt vad det innebär i kostnader för förlorad arbetsförtjänst, resor, hallhyror och så vidare.

IFK Motalas möjliga spelschema

Lör 20/10 Genrep mot Tranås (flyttas till Nässjö eller Vetlanda)

Lör 27/10 Vänersborg borta.

Ons 31/10 Frillesås borta.

Lör 3/11 Edsbyn borta.

Ons 7/11 Villa borta.

Fre 9/11 Broberg borta.

Ons 14/11 Hemmapremiär mot Hammarby.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Calén