"Vi slipar på detaljer som ska ge oss segrar"

Ny förlust i torsdags, på övertid. Men LHC-tränaren Bert Robertsson ser mycket positivt i laget.

Bert Robertsson, tränare LHC.

Bert Robertsson, tränare LHC.

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND

Ishockey2019-10-25 13:45

– Vi pratar om allt, givetvis, men väljer att lyfta allt det vi gör bra istället för att bara leta negativa saker.

Det är fredag lunch och dagens träning är precis avslutad. Han stannade själv kvar lite längre, för att köra ett särskilt pass med skadade forwarden Joe Whitney.

När han skulle visa en övning så drattade han faktiskt själv på ändan.

– Såg du den? Ja, det är sånt som händer, säger han och ler. Jag tror att nån slipat skridskorna lite dåligt.

Efter att spelarna genomfört den kollektiva träningen fanns också Mattias Bäckman med på isen. Han körde några korta övningar i ena hörnet, men långt ifrån i full fart. Att han är långt ifrån matchklar var väldigt tydligt.

Saknades på träningen gjorde också Filip Karlsson, Patrik Lundh och Anton Mylläri.

– Filip är precis som Whitney i en läkprocess som får ta den tid det tar. De andra två, Lundh och Mylläri, har varsin åkomma som gör att vi valde att vila dem idag.

Spelar de mot Växjö?

– Man kan aldrig säga hundra, men jag skulle säga till 97 procent, ja.

Det har gått några timmar sen förlusten på övertid mot Färjestad. En match där LHC ledde med 3–1, men tappade in tre raka mål och förlorade i förlängning.

En visa som upprepat sig flera gånger förut och som Robertsson medgav riskerar att bli lite av en mental spärr ju fler gånger det inträffar. 

– Vi vet ju om att det är tufft just nu och självklart pratar vi om det vi upplever. Men samtidigt tycker jag att vi ställer oss upp igen, oavsett hur många smällar vi får, och det tycker jag är ett härligt karaktärsdrag. Jag är stolt över att se grabbar som får ta såna smällar men ändå reser sig och går vidare och med gott mod ta sig an nästa utmaning.

Han fortsätter:

– Jag tycker att vi har hanterat de motgångar vi haft på ett väldigt bra sätt och har börjat spela mycket, mycket bättre den senaste tiden och vi känner att vi är på rätt väg.

Han säger att en del i det vardagliga arbetet med utvecklingen av spelet och gruppen är att rätta till det som inte är helt okej, men framförallt lyfta det som är bra. Även när man inte tar poäng.

– Som jag sa, mot Färjestad gjorde vi mycket bra i matchen och det ska vi trycka på och lyfta fram. Sen faller vi ihop lite under en period och blir rejält straffade mot ett så bra lag.

Detaljer, små detaljer, är viktiga i dagens hockey. Eller all elitidrott för den delen, där marginalerna är små.

Bert Robertsson börjar prata om byten. Hur viktigt det är att göra det på rätt sätt.

– Man ser att de lag som är framgångsrika just nu är oerhört noggranna och tydliga med hur, var och när de byter. Mot Färjestad blev vi ganska hårt straffade, både med en utvisning och ett baklängesmål, för att vi var lite för otydliga i de sekvenserna.

– De lag som är absolut bäst på att hantera bytesstrategin just nu är Rögle och Frölunda. Sen är de bra på mycket annat också, det gör att de tillhör toppen. 

Nästa uppgift blir Växjö borta på lördag kväll. Ett möte mellan nästjumbon och jumbon i tabellen.

– De är i lite samma läge som vi, var tippade betydligt högre upp än de nu ligger och har mycket att leva upp till. Det ska bli intressant att se hur lagen hanterar den här uppgiften. En tuff, rolig och inspirerande match att ge sig in i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!