Östergötland klart för final i tv-pucken

Östergötland är för första gången någonsin klart för final i klassiska tv-pucken.

Östgötska tv-puckare.

Ishockey2019-11-02 13:32

– Det blir en kul final, sa målvakten Hugo Hävelid till SVT.

Några fjärdeplatser som bäst tidigare – men 2019 har Östergötlands tv-pucklag redan svarat för en historisk bedrift. Efter 4–1 (2–1, 2–0) i lördagens semifinal mot Södermanland är det klart för final på söndag eftermiddag.

Det blev en riktig drömstart mot Södermland där lagkaptenen William Lagerqvist – fostrad i Mjölby, numera i Linköping HC – visade vägen med att spräcka nollan redan efter 54 sekunder. Några minuter senare kom också 2–0 genom Isac Karlsson. Innan perioden var över hade Östergötland dessutom haft inte mindre än tre ramträffar.

Men det var Södermanland som gjorde nästa mål när Noah Östlund reducerade i numerärt underläge.

– Jag har laddat upp bra och längtat efter det här. Spelet känns bra. Jag vill ha mycket fart, så den här matchen passar mig perfekt, sa William Lagerqvist till SVT i pausintervjun.

Östergötland, med hela 20 spelare från LHC i truppen, var i överläge och precis som i kvartsfinalen mot Norrbotten var det mer än något annat en taktisk triumf och en stark och uppoffrande försvarsinsats som låg bakom framgången. Hugo Hävelid storspelade ännu en gång och svarade för flera vassa parader.

– Oj, vad Östergötland gör det bra defensivt, sa SVT-experten Maria Rooth.

Framåt kom också det avgörande målet när Södermanland tagit ut målvakten i ett sista desperat försök att nå kvittering. Men i stället kom  avgörande 3–1 genom ovannämnde Lagerqvist med matchklockan på 18.39 av slutperioden. 19.21 kom också 4–1 när William Nestun Sundin skickade in en ny puck i tom bur.

Många i östgötalaget var bra och Filip Bystedt fick pris som matchens lirare.

– Skönt att stå där bak när man har ett så bra lag framför sig. Vi höll det ganska stabilt och det var inte lika svettigt som i går. Vi kontrollerade matchen ganska bra och gjorde mål på våra  chanser, sa Hugo Hävelid.

Vilket motstånd som väntar i finalen avgörs senare under lördagen.