LHC klarar inte av en publikfri säsong: "Håller inte"

Fotbollen spelas utan publik på grund av coronavirusets spridning och för varje dag som går utan förändring i restriktionerna går ishockeyn och Linköping HC mot samma öde. "Vi kommer behöva se över hela ekonomin vid ett sånt scenario", säger LHC:s ordförande Roger Ekström.

LHC:s ordförande Roger Ekström är hoppfull och tror restriktionerna kommer att lättas till september.

LHC:s ordförande Roger Ekström är hoppfull och tror restriktionerna kommer att lättas till september.

Foto: Rebecca Candevi

Ishockey2020-07-09 14:20

Coronavirusets spridning har satt världen på paus och samtidigt som fotbollen spelas utan publik håller ishockeyentusiasterna tummarna för att SHL-säsongen ska kunna dra igång som vanligt.

– Jag kan fascineras över att man inte får släppa in mer än 50 personer på en fotbollsarena men att det kan vara ett par tusen på Ullared. Är det rimligt? Jag hoppas att vi har lättare restriktioner när vi kommer till den 19 september, säger Roger Ekström. 

I Finland har man tittat på att kunna släppa in 500 personer i varje vädersträck på arenorna och något liknande har även LHC i åtanke om det skulle bli aktuellt i september. 

– Det skulle vi kunna hantera. Vi har dessutom flera våningar och det kanske skulle kunna vara något man kan jobba med. Alla måste vara mer kreativa då det finns trappor och nödutgångar att öppna upp, säger Ekström. 

I första hand är det dock åtgärder för att klara det medicinska protokollet som ska diskuteras. Under torsdagen har LHC ett möte med kommunen och Lejonfastigheter i frågan. 

– Då handlar det även om regler vi måste följa med avstånd mellan spelare med mera för både SHL och SDHL. Problemet är att det får rätt stora effekter för övriga lag. Normalt sett har vi ungdomsmatcher som går samtidigt i C-hallen. Där kan det bli körigt med totala antalet omklädningsrum. Vi tittar på lösningar med att kunna ha manskapsbodar utanför att klä om i, säger Ekström. 

Hockeyallsvenskan har sagt nej till att starta säsongen utan publik medan SHL har sagt ja. Dock poängterar LHC-ordföranden att SHL-klubbarna inte heller klarar av en längre tid utan publik. 

– Det håller inte ekonomiskt. Publikintäkterna för ett SHL-lag är alldeles för viktiga, säger han. 

Finns det någon plan B om det blir en längre tid utan publik? 

– Nja, vi kommer behöva se över hela ekonomin vid ett sånt scenario. Det största kostnaderna vi har är löner och hyra. Sen är det svårt att göra en plan B. Är den att vi får spela inför max 500 eller är den att vi inte får spela med publik alls? Det finns så många tänkbara scenarion så vi får ta det när det kommer. 

Finns det något finstilt i kontrakten som är skrivna nu som gör att ni kan sänka lönerna? 

– Nej, kontrakten är inte utformade så generellt i SHL. Däremot så finns det en nära kontakt med vår spelartrupp i form av kaptenen Jonas Junland och sedan förs det diskussioner mellan Unionen och Sico (Intresseorganisation för ishockeyspelare i Sverige). Men än så länge har varken vi eller dem något att ta ställning till. Men jag upplever att det finns en förståelse för att om den största intäktskällan försvinner så måste vi hitta gemensamma lösningar. 

Finns det något ekonomiskt att bolla med för er? 

– I övrigt finns det små grejer att bolla med men som inte har en jättepåverkan, utan det är löner och hyra. Går man in på kommunens hemsida har de visat vilka coronaanpassade möjligheter man vill ge föreningarna. Där är anstånd till att betala avgifter med som punkt. Jag förutsätter att kommunen kommer att förstå problemet med hyrorna. Sen är vi glada att säsongskortsförsäljningen och sponsoravtalen fortsätter att rulla på. Det finns en vilja att visa att man är med och stöttar i dessa svåra tider. 

Ekonomin efter 2019/2020

Tolv av fjorton klubbar gjorde plusresultat i SHL-hockeyn – men inte Linköping HC.

Seriesegraren Luleå backade med 1,9 miljoner, medan LHC hamnade på minus 1,6 miljoner. 

Till nästa år budgeterar LHC med ett nollresultat – men då krävs avancemang till SM-kvartsfinal (och budgeten är gjord innan coronakrisen bröt ut).

LHC går in i nästa säsong med ett eget kapital på 11,2 miljoner kronor – men elitverksamheten gör ett underskott på uppemot fem miljoner för senaste verksamhetsåret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!