Helber: "Då blir det stora problem"

Räkna med sänkta löner som en direkt följd av coronakrisen. ”Jag kan inte tänka mig något annat”, säger Mike Helber.

Vad händer med ishockeyn och LHC i coronans spår? Mike Helber är övertygad om att en tuff tid väntar.

Vad händer med ishockeyn och LHC i coronans spår? Mike Helber är övertygad om att en tuff tid väntar.

Foto: Montage: bilder från Bildbyrån

Ishockey2020-04-03 11:00

Linköping HC:s mångårige klubbdirektör är numera uppskattad expert på C more och hade 22 tv-matcher att bevaka från mitten av mars och en knapp månad framöver.

Så var det tänkt.

Så blev det inte.

Allt är som bekant inställt på grund av den pandemi som nu skakar hela världen.

Sporten slog en signal för att kolla hur Mike Helber med sin erfarenhet ser på det uppkomna läget – och inte minst vad han tror kommer att hända med ishockeyn i allmänhet och SHL i synnerhet inför och under den säsong som förhoppningsvis väntar till hösten.

Så många frågor – och så få svar.

Den allra mest brinnande: hur länge kommer det här att hålla på? 

– Jag gillar att SHL tagit befälet och sagt att 19 september kör vi igen. Men enligt experterna är det osäkert om det går. Börjar det komma till det normala i början av juni är det en sak. . . men tänk om det håller på in i höst?

– Värvningsstoppet var bra. Alla lag valde att ta en kort paus vilket kändes nödvändigt. När ett lag börjar värva är det risk att andra får panik och känner sig tvingade att följa efter utan att tänka på konsekvenserna. Marknadsintäkterna kommer att minska radikalt och lönebudgetarna borde minska för alla lag. Jag kan inte tänka mig något annat, säger han.

LHC har sagt att den ska öka med ett antal miljoner.

– Jo, men det var före coronan. Och det kan ju också vara relativt. Du kan sänka med tio procent, medan andra klubbar sänker med tjugo.

Spelarlönerna?

– På kort sikt är min gissning att alla erbjudanden kommer att gå ned med tjugo–trettio procent. . .om det här tar slut i sommar. Annars finns en risk att det blir mera. Ett alternativ kan vara att starta säsongen med färre spelare i  A-laget och fylla på från juniorverksamheten. LHC har bra spelare födda 2001–02 och skulle kunna göra så.

Linköping HC missade SM-slutspel för andra året i rad och gick därmed inte miste om samma ”extraintäkter” som de flesta övriga klubbar.

– LHC:s och Brynäs värld har inte skakats om på samma sätt som för dem som räknat med åtskilliga miljoner in på slutspel eller kval. De var redan förberedda på en tuff sommar, deras situation ändrades inte lika drastiskt som slutspelslagen. Men oavsett vilket blir det tufft med likviditeten.

Mike Helber framhåller att spelare borde ta initiativ till att hjälpa klubbarna i den ekonomiska krisen. En idé för att öka likviditeten är att flytta fram pensionsutbetalningarna. Om man antar att pensionsinsättningen i snitt hamnar kring 50 000 kronor per spelare skulle varje klubb kunna flytta fram utbetalningar på runt 1,5 miljoner per månad.

– Jag tror det är viktigt för trovärdigheten att professionella idrottare visar öppet för fans, supportrar och sponsorer att de också är beredda att hjälpa sina arbetsgivare. Spelarlöner är den största kostnaden för varje förening. Allt fler klubbar kommer även att använda sig av permitteringar, säger han.

Utöver löner är hyror är en stor kostnadspost och för att klara likviditeten under intäktslösa månader räknar hockeyprofilen med att exempelvis LHC (som årligen betalar tio miljoner) kommer att knacka på hos kommunkontoret och be om tillfälligt anstånd.

En annan fråga är vad som händer med intäkterna via SHL:s centrala sponsorer (till största delen C more), där det mesta för 2019–20 redan är utbetalat. Under våren/sommaren sker vanligtvis den första utbetalningen till klubbarna inför kommande säsong.

– Där har jag ingen aning om hur tankarna går. Men tänk om SHL måste hitta en uppgörelse med sina partners och tvingas betala tillbaka för inställt slutspel och kval? Då blir det problem. Stora problem, säger Mike Helber.

För LHC:s del funderar han också över vad som händer med de stora ungdomscamper som riskerar att ställas in både i påsk och sommar. Intäkter för att finansiera ungdomsverksamheten går förlorade och måste nu hittas på andra ställen i föreningen.

– Bra att biljettförsäljningen har kommit igång. Det ger likviditet direkt. Samtidigt är det alltid en balansgång då pengarna är tänkta för nästa säsong, men kanske måste användas direkt. 

– Jag gissar att marknadssidan går trögt och mådde dåligt när jag läste om Wärnelius buss konkurs. Jobbigt att ett bra östgötskt företag blir offer för situationen, men också ett exempel på en stark partner till hela föreningen. Flera företag kommer att få det svårt, vilket påverkar idrotten på ett negativt sätt, säger Helber. 

Fakta

LHC:s ekonomiska resultat under senaste åren:

2019/20: Plus- minus noll (prognos, gjord innan coronakrisen bröt ut).

2018/19: –2 miljoner.

2017/18: –179 000.

2016/17: 4,2 miljoner.

2015/16: –860 000.

2014/15: –2,2 miljoner.

2013/14: –4,4 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!