I samband med senaste sammanträdet i kommunstyrelsen väcktes ishallen som en övrig fråga och kommundirektör Madeleine Andersson presenterade en redogörelse för hur ärendet om ishallen hanterats.
Det började med att kommunstyrelsens förvaltning i juni 2020 föreslog att ishallen skulle läggas ned. Anläggningen bedömdes vara utsliten och renoveringskostnaden beräknades hamna på mellan 14 och 20 miljoner kronor. Kommunstyrelsen beslutade ändå att behålla ishallen under säsongen 2020-2021 och utreda frågan om långsiktig drift ytterligare.
I juni 2021 meddelade den politiska majoriteten att man ville ha kvar ishallen och renovera den till en standard motsvarande träningshall A. Detta efter att en utredning visat att en annan lösning för ispisten kunde bli betydligt billigare. Rent tekniskt innebär det i stora drag att en ny ispist gjuts ovanpå den gamla istället för att schakta bort den gamla och därefter gjuta en ny på samma plats.
HC Wettern har under utredningen kring ishallen fått information från kommunstyrelsens förvaltning.
Den 25 augusti beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) att bifalla förslaget om renovering av ishallen för 16,5 miljoner kronor.
Under sommaren har man tittat på ombyggnadsmöjligheterna och de kostnader som följer med det.
– För att skynda på de här processerna med upphandling och sådana där saker så ville tjänstemännen ha en indikation på vart vi är på väg. Vi sade då från politiken att vi säger ja till en ombyggnad av ishallen. Vi säger ja till alternativet 16,5 miljoner, alltså alternativet med A-hall. Det är det vi vill gå fram med till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, säger Anders Hedeborg (S), kommunstyrelsens vice ordförande.
Skälet till att tjänstepersonerna vill ha ett besked från politiken är för att kunna starta upp processen för att kunna bygga om ishallen.
– Den processen tar tid och de kan gå ut och driva upphandlingsfrågor under förutsättning att kommunstyrelse och kommunfullmäktige så beslutar. Då kan de starta upphandling. Att de vill vara ute i tid är bland annat den globala bristen på halvledare, säger han.
Bristen på halvledare innebär i sin tur långa leveranstider på kylanläggningar.
– Leveranstiderna är svårbedömda, säger han.
Ärendet om ishallsrenoveringen kommer att tas upp till beslut i kommunfullmäktige i november när helheten på lokalprojektet kan bedömas.
– Både skola, ishall och sporthallsfrågan. Allt det där är ett enda stort paket som vi fram i november kommer att ha den totala bilden av, säger han.
KSAU har alltså nu fattat ett så kallat indikativt beslut som visar den politiska inriktningen.
– Vi är väl medvetna om att här uppstår konsekvenser om vi ska bygga om och sätter ett slutdatum till låt oss säga augusti-september 2022, säger han.
Detta informerades HC Wettern om i juni i samband med att beslutet togs om att renovera ishallen.
– Vi ser inte att det är meningsfullt att lägga is i år, säger han.
Det motiveras med att renoveringen måste påbörjas mitt i den säsongen för att hinna bli klar till nästa. Därtill menar man att det finns tekniska tveksamheter till att driftsätta anläggningen i nuvarande skick. Kommunens anlitade experter bedömer att de tre kompressorerna i så fall behöver renoveras för 100 000 kronor styck.
– Inte ens med de insatserna kan vi tekniskt garantera att vi kan få till is, säger han.