Innebandydagen ska hjälpa sporten växa

Östergötlands innebandyförbund arrangerade i fredags ett sommarläger i Motala för unga tjejer. "Det är en del i ett projekt för att få fler tjejer att spela innebandy".

12 augusti 2019 07:00

Initiativet "Fast Forward Girls", syftar till att utveckla innebandyn i Östergötland. Fredrik Bagge, en av personerna bakom projektet, berättar:

– Det finns för få tjejer som spelar innebandy och Östgötaklubbarna har för lite tjejverksamhet. Därför har vi försökt locka fler att börja spela och att fortsätta spela. Dels genom att vara ute i skolor och ha provträningar för att visa upp sporten, dels genom de här innebandydagarna. Det har startats fyra nya tjejlag i föreningar som tidigare inte haft flickverksamhet, det är vi extra stolta över. När vi summerade i våras efter första säsongen så är det fler aktiva tjejer än någonsin i Östergötland. Det har vi nog bidragit en del till vilket känns helt fantastiskt.

Detta är tredje gången Fast Forward Girls har en träningsdag för unga tjejer.

– Vi vill skapa samarbete över föreningsgränserna och visa upp roliga, bra sätt att träna. Det är roligt och lärorikt för tjejerna, säger Fredrik Bagge, som också är ledare i Solfjäderstaden.

Han berättar att fredagens innebandydag lockade 48 tjejer födda 2005 och 2006, samt 8 unga instruktörer, som spelar innebandy själva.

– Vi har valt de som ledare för att de är duktiga på innebandy, men framför allt för att vi tycker det är riktigt bra tjejer. De gör det väldigt bra som förebilder och ledare.

Två av instruktörerna på sommarlägret är stjärnor i SSL, Svenska Superligan. Maja Viström, 01:a från IKSU Innebandy och Moa Gustafsson, 99:a från KAIS Mora. Maja är Sveriges bästa spelare i sin ålder. Moa spelar i landslaget och gjorde flest mål i årets SM-final för sitt Mora.

Innebandystjärnorna berättar varför de vill ställa upp som instruktörer.

– Vi båda tycker om innebandy och tycker det här är en bra grej. Det är viktigt att hjälpas åt för att få innebandy att växa på damsidan, säger Moa Gustafsson.

Maja Viström instämmer:

– Sedan tycker vi det är roligt att vara här också!

Vad kan ni som förebilder bidra med en sådan här dag?

– Att vi kan ge dem tips och peppa, börjar Moa.

Maja fyller i:

– Sedan är det ju bra att vi inte är så gamla. Det känns ju nästan som att vi är i samma ålder som tjejerna vi tränar. Det gör ju att de ser att det inte är så långt borta liksom.

Wilma Rustan är en av tjejerna som är med på innebandydagen. Hon spelar i Solfjäderstaden och har varit med på alla tre läger med "Fast Forward Girls".

– Det är jättekul. Man får träffa nya kompisar och träna tillsammans. Det är bra gemenskap, säger 14-åriga Wilma, som tycker instruktörerna gör ett bra jobb.

– De är jättebra och snälla. De är duktiga på att förklara. Det är coolt att två spelare från Superligan är med också.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonatan Häggström Wedding