Så löste de domarbristen

Innebandyn i Östergötland har länge dragits med brist på domare. Men nu tror Johan Råsbrink, kanslichef på Östergötlands innebandyförbund, att man kommit på ett sätt att vända trenden.

Johan Råsbrink är kanslichef på innebandyförbundet i länet och ligger bakom en storsatsning på att få nya domare till sporten.

Johan Råsbrink är kanslichef på innebandyförbundet i länet och ligger bakom en storsatsning på att få nya domare till sporten.

Foto: Johnny Gustavsson

INNEBANDY2016-05-31 09:10

– Det projekt vi startade inför den nyss avslutade säsongen har slagit så väl ut att vi kommer att utveckla det och satsa ännu mer pengar till kommande säsong.

Grunden till satsningen var att man på ett tydligt sätt märkte av domarbristen på förbundskansliet.

– Hos oss är det så att vår anställda personal tillsätter domare i serierna och jag märkte väldigt tydligt att det tog en alldeles för stor del av deras arbetsdag att ringa runt och fixa domare.

– Därigenom kände jag att vi var tvungna att ta tag i det här på allvar och göra något drastiskt för att inte situationen skulle bli ohållbar.

Projektanställning

I korta drag handlar det om att ÖIBF projektanställde en person som fick i uppdrag att ge sig ut till föreningarna för att där hålla kurser och träffar och senare finnas på plats när nya domare dömde sina första matcher, för att de skulle få rejäl stöttning och coachning.

– Satsningen riktade sig främst mot de som vill bli föreningsdomare, unga killar och tjejer mellan ungefär 14–19 år där de allra flesta fortfarande spelar innebandy och har det som sitt huvudsakliga mål med sporten.

– På det här sättet får vi bra tillskott med nya domare ute i föreningarna, som bland annat kan döma klubbarnas poolspel för de allra minsta men också hjälpa till i yngre seriematcher jämsides med sitt eget spelande. I förlängningen har vi givetvis en förhoppning i att de vill fortsätta och döma när, och om, de en gång lägger av med sitt eget spelande.

Johan Råsbrink säger att han tror att det är betydligt lättare att få spelare att hänga kvar som domare om de testat på det redan i unga år, i stället för att försöka ragga nya domare bland de som just slutat spela.

– Jag tror att man får en helt annan förståelse och inblick i domarrollen om man testat på den själv som ung, jämfört med den som spelat innebandy i alla år och sprungit runt och skällt på domare till höger och vänster. Jag tror att det är svårare att greppa dom.

Nybörjarkurserna man erbjudit har också varit helt kostnadsfria för deltagarna.

– Vi kan inte ta ut en avgift på flera tusenlappar innan deltagarna ens vet om de tycker det är kul att döma.

"Projektet fortsätter"

Redan första året såg man ett bra utslag av satsningen, där 15 nya domare tog klivet upp och började döma som distriktsdomare i det ordinarie seriespelet.

– I och med att det slagit så väl ut kommer projektet fortsätta, vi kommer vidareutveckla det och bland annat utse en talanggrupp med nya domare, som ska få ännu mer stöttning i sitt dömande och, förhoppningsvis, på sikt kunna döma lite högre upp i seriesystemet.

Han ser samma problem i innebandyn som många andra sporter haft.

– Rekrytera nya domare är en sak, att behålla dem en helt annan. Där ligger vår stora utmaning och då tror vi mycket på att de insatser vi gjort, med tydliga satsningar på nya och befintliga domare, ska ge resultat.

Dessutom har man i innebandyförbundet gjort en tydlig satsning på att behålla ett bra klimat kring matcherna.

– Vi har satsat på ett värdegrundsprojekt som vi kallar "Game on" och som vi nått ut med till alla föreningar. Det har, faktiskt enligt domarna själva, gett resultat direkt. I och för sig har vi inte haft de stora problem som till exempel fotbollen haft med mycket stök kring en del matcher. Förra säsongen hade vi bara 13 disciplinärenden på närmare 5 000 matcher, men det betyder inte att vi kan sitta still med armarna i kors och tro att allt löser sig av sig självt. Vi måste jobba aktivt med de här frågorna hela tiden, annars spelar det ingen roll hur många nya domare vi lyckas rekrytera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!