– Innebandyn behöver växa utanför Sverige för att bli större i Sverige, säger Libks klubbdirektör Johan Lindskog.
Rollen som idoler och förebilder har kan inte underskattas för att både locka ungdomar och publik till en sport. Det är fotbollsspelare som Zlatan och Ronaldo som barn vill vara på skolgården eller när de spelar dataspel, eller ishockeyspelare från de kända NHL-lagen i Nordamerika.
Innebandyn är bred i Sverige, bara fotbollen är större som lagsport i antal utövare, men innebandyn behöver på sikt också skaffa sig världsstjärnor.
– Det håller inte att det är samma fyra lag som går till semifinal i VM varje år. Det behöver vara åtta-tio lag som kan slå varandra. Då blir tv mer intresserade och då blir det mer pengar i det, menar Johan Lindskog.
För att dra sitt strå till stacken hjälper Linköping IBK till med utvecklingen i bland annat Ryssland och Ukraina. Lag därifrån får subventionerade priser till Libks ungdomscuper och domare från Ukraina har varit i Östergötland på utbyte.
– Vi måste hjälpa varandra att bli bättre i sporten, säger Johan Lindskog.
Visionen och målsättningen för Libks egen verksamhet är hög, klubben vill vara världsledande i allt den gör.
– Vi ska slåss om titlar med herrlag och damlag, vi ska vara top of the line i ungdomsverksamheten, och vi ska vara en inkluderande förening där det finns möjligheter för alla, säger Lindskog.
Libk är en koloss med få motsvarigheter i svensk idrott. 60 lag och 300 ledare mönstras, plus då alla föräldrar som hjälper till. Sex anställda finns i en verksamhet med 13 miljoner kronor i omsättning.
I år har en omorganisation gjorts, vilket möjliggjort nyanställningar av Robin Bornehav på marknadssidan och Jacob Höglund på ungdomssidan. Det ska finnas ny mark att bryta på båda de områdena.
Libk har hand om det mesta av ungdomsinnebandy i kommunen, förutom Ljungsbro och Linghem.
– Vi startar sex till åtta nya lag varje år, säger Johan Lindskog.
Vad är Libks största tillgång?
– Engagemanget från alla våra ideella krafter. Det inspirerar oss alla.
Största utmaningen?
– Marknadssidan, att få mer folk till matcher och fler att stötta oss. Ett problem är också att vi är utspridda, det blir ingen naturlig samlingsplats någonstans. En ny hall med ett par planer skulle ju lösa det, men då måste vi komma till skott tillsammans med kommunen.
Vad är innebandyns styrka?
– Enkelheten, att det nästan inte krävs någon utrustning, bara en klubba och ett par glasögon.
Svagheten?
– Att vi inte lyckas nå ut i invandrartäta områden, som Skäggetorp och Ryd.
Johan Lindskog är själv en passionerad innebandyälskare, som kommer från gräsrötterna. Han lämnade Köping för att plugga maskinteknik i Linköping 2003. Men de studierna föll honom inte i smaken, däremot älskade han staden Linköping. Han bytte spår och utbildade sig till fritidsledare i stället.
Innebandyn har han haft med sig hela tiden, som spelare på lägre nivå, både målvakt och utespelare, och som pojklagstränare tidigt i IBF Linköping.
För tio år sedan värvades han till Libk av nuvarande sportchefen Johan Fredriksson. Lindskog har jobbat med det mesta och ledde bland annat som tränare 96-laget, med bland andra Felix Lanver, till SM-guld 2013. Rollen som klubbdirektör är ny sedan i våras, men han har lett kansliarbetet de senaste tre åren.
Johan Lindskog spelar dessutom fortfarande, för IBS, och satte en av två bonusstraffar i DM-mötet med allsvenska Åby nyligen.
Han påpekar den nya regeln i år, där straffläggaren tillåts dra bollen bakåt om han själv är på väg framåt.
– Det här gör det svårt för målvakterna, säger Libk-chefen.