På årets första dag brukar Sporten intervjua en person om det som förutspås bli en av de viktiga frågorna för idrotten under det kommande året.
2023 blir ideella krafter en viktig sak. I en tid när konkurrensen om människors tid ökar och när ideellt inom idrotten byts till kommersiellt. När medlemmar blir kunder.
Solfjäderstaden, med Bååth som en av de som varit spindeln i nätet, har länge varit framgångsrikt med att locka ledare till Motalas innebandy. Det är många som tittat, lite avundsjukt, på den förmågan till bredd och vara många när Fjädern defilerat på sina stora lagparader i Motala sporthall till jul.
Men det är en fråga som aldrig kan vila och nu har klubben det som mål igen när Joakim Bååth är nytillträdd som klubbchef i Solfjäderstadens IBK.
– Folk i dag vill engagera sig, kolla på Missing people. Där är det aldrig problem. Men folk är mer noga nu med vad man vill lägga sin tid på. Vi i idrotten måste bli bättre på att få folk att välja oss, säger Bååth.
Varför ska man välja att engagera sig ideellt i en idrottsförening?
– Man mår bra av att hjälpa andra. Det är också personlig utveckling. Man formas av den förening man är i, och det är kul att se andra utvecklas. Det är en jätteviktig sak att få barn i rörelse.
Joakim Bååth kom till Solfjäderstaden för 20 år sedan. Först som herrtränare där han jobbade ihop med Urban Hovlund. Sedan har han varit tränare för damlaget och jobbat med innebandygymnasiet, och varit ungdomsansvarig.
Mest känd lokalt är han för det projekt som han sjösatte ihop med Dennis Lundqvist för tolv år sedan, då ett av målen var att just få fler ledare till klubben.
Efter det har alla kunnat se hur många Solfjädern blivit i sin förening. Joakim Bååth har varit skicklig på den uppgift han nu återigen har fått.
Det är ett evighetsarbete att pusha på ett ideellt engagemang. Bååth ger några råd i frågan:
Dels är det viktigt för föreningen att vara konkret i sin efterfrågan, vad är det klubben vill ha hjälp med?
Sedan gäller det att inte automatiskt lägga på mer på en eldsjäl som lovat att sköta en uppgift. Det kan räcka så.
– Det är små frågor som ger tydlighet. Beskriv vad som ska göras och vem ska man fråga om man behöver hjälp. Sedan prata om varför man gör det man gör. Sedan följer man upp det, vi i Solfjädern har åtta ledarträffar varje år där vi ventilerar saker. Det är viktiga möten, säger Bååth.
Idrotten går mot en miljö där de som nyttjar den ser sig som mer av kunder än medlemmar. De vill betala och få något tillbaka. Som kanske på ett lekland eller ett gym. Det startas företag som bedriver idrott.
Men hos dessa företag kan det kosta många tusenlappar att utöva sporten, jämfört med ett par tusen kanske i en ideellt skött förening.
– Det är en farlig väg om bara några få har råd att idrotta. Och om bara de blir kvar, vilka ska de möta? Vi behöver beskriva från idrotten vad en förening är och vad förväntas av en medlem och hur kan vi gemensamt göra det billigt att idrotta, att skapa den medvetenheten, säger Joakim Bååth.
– Vårt samhälle är mer individualiserat idag, människor väljer extremt noga vad de lägger tid på. Det krävs hårt jobb för alla inom idrotten för att få dagens moderna människa att välja ett engagemang inom idrotten, fortsätter Bååth.
Samtidigt behöver idrottsklubbarna bli bättre på att hitta intäkter. Som Solfjäderstaden som i egen arena i Luxorlängan har jättestora möjligheter att få intäkter i form av läger och cuper. Det ligger på Bååths bord att hjälpa till att få fart på det.
– Vi betalar 2,2 gånger så mycket i hallhyra nu jämfört med när vi var i andra hallar. De har gjort att vi fått höja medlemsavgifter av den anledningen, beskriver klubbchefen.
Joakim Bååth vill skapa en gemensamhet och där människor hjälps åt tillsammans.
– Tänk om vi kunde få alla människor i föreningslivet att känna att det är VI som ska göra det. Om du eller barnen är med i en förening, så behöver vi hjälpas åt för att allt i föreningen ska fungera. Det är för många som tycker att DOM borde lösa det bättre, eller att NÅGON borde fixa det. I en idrottsförening blir man aldrig bättre än människorna som finns i den. Om inte du anser att du har tid, så har nog inte någon annan heller tid att göra det, säger Motalaledaren och avslutar med något som låter som lite av en framtidsslogan:
– Tillsammans, med gemensamma arbetskrafter, lyfter VI föreningen mot nya höjder, säger Joakim Bååth.