– Och så är det gurka hela vägen hem. Fy fan vad gott.

Korttokiga 21-åriga födelsedagsbarnet Albin Rohléns kommentar var bara en av många glädjeyttringar som hördes i IFK:s omklädningsrum efter att de slagit ut Vetlanda i åttondelsfinalen.

Kapten Erik Ivarsson drog igång hurrandet som torde ha hörts över stora delar av det småländska höglandet.

Och så i hörnet satt Johan Thorsson, kliade sig i skägget och mös. Log lite finurligt och sa:

– Hur svårt ska det vara?

Det han syftade på var att slå straffar. Det har inte varit IFK:s starka sida den här säsongen. När Thorsson åkte fram i den 71:a minuten för att slå IFK 13:e straff för säsongen så ledde Vetlanda med 3–2 och IFK var lite i gungning.

Med sig fram hade han det faktum att IFK missat nio av av de tidigare straffarna.

Men Thorsson hade tankarna på något helt annat.

– Den enda jag tänkte var att jag inte skulle ta i för mycket. Borvall (Vetlandamålvakten) är ju framme och försöker psyka. Men då åkte jag inte fram. Jag väntade tills domaren kom fram och Brovall stod i målet. Då tog jag lite extra tid på mig så jag fick det psykiska övertaget. Sen var det bara att sätta dit den, säger Thorsson med ett glatt flin.

Artikelbild

| Johan Thorsson har just klappat in straffen till 3–3 och lagkamraterna skyndar fram för att fira. Bakom jublar de tillresta IFK-supportrarna.

Men du firade knappt efteråt?

– Det var ju inte klart. Men då visste vi ju att de skulle trycka på och då kommer vi ju kunna kontra och precis så blev det ju. Efter 3–3 så spelar de ju med huvudet under armen.

Artikelbild

| Viktor Spångberg var ett hot som Vetlanda tog hårt när de fick chansen.

Thorsson var den som sköt över pendeln i IFK:s favör. Den som drev på laget matchen igenom och såg ut att ha energi som ett kärnkraftverk var kapten Erik Ivarsson som åkte som en furie på isen matchen igenom.

– Man hade lite energi, Man ville göra något kul med killarna idag. En åttondelsfinal, eller såna här matcher överhuvudtaget. Det är inte många sådana du får uppleva. När man tränar från april och nöter löparskor då blir ju såna här matcher speciella, säger Ivarsson och tittar sig runt i omklädningsrummet.

Artikelbild

Ser sina lagkamrater jubla och glädjas över framgången. Sen ler han åt konstaterandet att IFK nu är framme i kvartsfinal mot Villa Lidköping.

– Det är ju sjukt egentligen. Det är ett väldigt ärofyllt uppdrag att vara kapten för det här laget. Det är järnhuvuden utan dess like i det här gänget. Det har varit mycket strul under den här säsongen. Men vi får lite betalt för det i dag.

Artikelbild

Tränaren Mattias Sjöholm såg fokuserad ut ända till matchen var slut. Men i omklädningsrummet erkände han att han konstaterat att det var klart redan med tio minuter kvar.

– Jag sa det till Björn (Beckne) att vad skönt att det blev så här så man slipper stå här och ha hjärtklappning.