IFK avslutade med seger

IFK Motala besegrade Vänersborg i elitserieavslutningen. Därmed så passerade de Broberg och nu väntar Vetlanda i åttondelsfinalen.

12 februari 2019 21:02

LÄS MER: Så var elitserieavslutningen minut för minut

Sista omgången i elitserien och IFK Motala hade platsen i slutspelet säkrad redan innan matchstart. Men helt utan spänningsmoment var ändå inte matchen mot Vänersborg.

För resultaten i den sista omgången skulle avgöra vilket IFK ställs mot i åttondelsfinalen. Skulle IFK ta ta poäng av Vänersborg samtidigt som Vetlanda besegrade Broberg-Söderhamn skulle IFK ställas mot Vetlanda i den första slutspelsmatchen på torsdag.

Om inte så skulle Vänersborg stå för motståndet ytterligare två gånger den här veckan.

Att IFK bestämt sig för att göra sitt bästa för att avancera ytterligare ett snäpp i tabellen och sluta nia i elitserien syntes tydligt i matchinledningen. I motvinden drev de upp tempot och redan i den tredje minuten satte Elias Gillgren 1–0.

Samme Gillgren ökade på till 2–0 tio minuter senare och IFK hade under de första 20 minuterna ett klart övertag.

Men två bolltapp gjorde att pendeln svängde över och innan halvleken var till ända hade Emil Wiklund och Jocke Hedqvist sett till att ställningen var utjämnat i paus.

Men när lagen kom ut efter pausvilan och IFK fick fördel av den starka medvinden så tog de åter ett stadigt grepp om händelserna. Och det direkt från start.

Philip Florén satte 3–2 redan i den 46:e minuten och 20 minuter senare ökade samma man på till 4–2. Och när Viktor Spångberg minuterna senare avslutade en soloräd med att sprätta in 5–2 så var Vänersborg ett slaget lag.

Vilket gav Florén läge att göra sitt tredje mål för kvällen fem minuter senare.

Vänersborg lyckades dock snygga till siffrorna med två mål i slutet. Men någon fara för att IFK skulle tappa segern var det aldrig.

Samtidigt så besegrade Vetlanda Broberg-Söderhamn. Därmed så slutar alltså IFK på nionde plats i årets elitserie och spelar för första gången på elva år slutspel.

Där väntar alltså Vetlanda i två matcher där det totala resultatet räknas. Matcherna spelas med Uefa-regler, vilket innebär att mål på bortaplan räknas dubbelt. IFK Motala startar hemma på XL Bygg-arena på torsdag. Returen spelas därefter på lördag i Vetlanda.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Augustsson