– Den faktiska kostnaden för kommunen är betydligt lägre, säger han.
Den 31 maj 2017 tecknades ett nyttjanderättsavtal mellan Motala Idrottspark AB, Mipab, och Motala kommuns bildningsnämnd. Anläggningen ägs till 56 procent av Mipab och resterande 44 procent ägs av kommunen.
Avtalet skrevs under av Niklas Rudberg (S), då ordförande i bildningsnämnden, och Lars Samuelsson, styrelseordförande i Mipab. I dokumentet kan man läsa att det bekräftar det muntliga avtal som tidigare träffats mellan parterna och att avtalet ska gälla retroaktivt från 1 december 2016 till 31 december 2033.
Avtalet löper alltså över 17 år.
I avtalet framgår att kommunen ska erlägga ett årligt belopp av fem miljoner kronor och att utbetalningen ska ske kvartalsvis – i förskott. I hyran ska ingå samtliga driftskostnader inklusive Mipab:s drift av anläggningen.
Det 17-åriga avtalet betyder alltså en kostnad för Motala kommun på 85 miljoner kronor.
Men enligt Peter Ingesson, kommundirektör, är det inte hela sanningen.
– Kommunens andel av de fem miljonerna är 2,2 miljoner. Det är vad vi betalar för att utnyttja anläggningen till skolundervisning och annat. Däri ligger också den subvention vi ger för övriga föreningar som vill hyra anläggningen, till exempel andra fotbollsklubbar som vill träna på konstgräset under framförallt vinterhalvåret.
– Maif ska sen stå för resterande kostnad, 2,8 miljoner, som är deras andel av uthyrningen som vi sköter. Den tid de utnyttjar arenan har ett värde av 2,8 miljoner kronor och det är pengar som vi får tillbaka i systemet i och med att vi sköter uthyrningen för arenan.
Han påpekar också att bolaget ska bära sina investeringar. Om man behöver göra satsningar så är det bolaget som ska stå för det, inte kommunen.
– Den här lösningen blev ett resultat av att Maif ville göra en satsning på sin hemmaarena, samt att kommunen ville ge Motala en bra representationsarena som vi kan använda på ett bredare sätt. En annan stor vinst i det här är ju att vi kan hänvisa övriga fotbollsklubbar till vår lokalbokning där det finns möjlighet att hyra in sig på någon av konstgräsplanerna.
Peter Ingesson fortsätter:
– Flera fotbollsföreningar efterlyste vid den tidpunkten satsningar på fler konstgräsplaner på andra platser i kommunen, eftersom det var en stor brist, men då sa dåvarande majoriteten nej till det och satsade på den här lösningen.
Han säger att han fått en hel del frågor kring avtalet efter att det tecknades.
– Jag kan förstå att man undrar lite grann när man ser bara siffrorna på ett papper så här, men till stor del är det en skatteteknisk lösning för att inte parterna skulle dra på sig kostnader man inte klarar av att hantera.
För att förklara den skattetekniska lösningen tar han ärendet från början.
– Mipab bildades 2014, efter att både vi i kommunen och Motala AIF hade ett intresse av att bygga anläggningen vid Idrottsparken men där Maif och Vätternrundan inte själva kunde stå för hela kostnaden. Maif fick inte nödvändiga lån, samtidigt som kommunen satt med ägandet av marken. Då gjordes det en överenskommelse om att kommunen satte in marken till ett värde, jag tror det var cirka 10 miljoner, som blev en grundplåt i bolaget och möjliggjorde att anläggningen kunde byggas.
– Tanken var att bygga en representationsarena för kommunen som skulle nyttjas året runt tack vare konstgräsplanen och där övriga klubbar i kommunen även skulle beredas plats. Redan då slöts att avtal mellan de två parterna i bolaget.
2017 tolkade sen Skatteverket om sina regler vilket gjorde att hela bygget skulle värderas om utifrån momsplikt.
– Det innebar att vi skulle bli återbetalningsskyldiga för den moms som lyfts i samband med byggnationen. I samband med det var en lösning som revisorerna kom fram till att kommunen tog över hela nyttjanderättsavtalet och på det viset betalade momsen.
Till sist vill Peter Ingesson betona en sak: Det här handlar absolut inte om någon form av skatteplanering, utan om omtolkade skatteregler vilket ändrar villkoren för projektet och parterna. Lösningen anpassas av parterna för att inte ytterligare öka kostnaderna i projektet.