– Det är mycket ifrågasatt från andra föreningar eftersom kommunen har ett stort behov av fler konstgräsplaner och fler föreningar vill se satsningar på just sin anläggning. Nu tycker man att Maif får allt, medan de inte får nånting. Och jag har svårt att svara på alla frågor eftersom jag själv inte var med och skrev avtalet.
I texten intill kan ni läsa om det avtal som slutits mellan kommunen och Mipab, ett bolag som kommunen äger tillsammans med Motala AIF, gällande nyttjande av Idrottsparken.
Avtalet innebär bland annat att kommunen står för all hantering av bokningar.
– Från början skötte vi bara bokningen mellan november och april, nu sköter vi året runt. Maif får numera också boka via oss.
Ett undantag i reglerna är att Maif enligt ett speciellt avtal har ”första tjing” på 30 timmar i veckan som de själva får fördela inom föreningen. Därefter får övriga föreningar boka de tider som blir kvar.
Maifs förtur gäller 20 timmar på A-plan och 10 på den andra konstgräsplanen. De tider som gäller är 16–22 på vardagar och 9–22 på helger.
– Många föreningar delar på planen och har bara halva var. Jag skulle tro att det har att göra både med att det finns få ”bra” tider och att man då får ner kostnaden. Det är självklart så att det är många föreningar som är bekymrade över antalet tider och vilka tider man får.
Varför det är så att Maif har förtur till så många tider kan inte Åsa Grellsgård svara på.
– Jag har inte varit med och skrivit avtalet så därför vet jag inte syftet. Jag kan bara säga att det finns en hel del diskussioner bland de övriga föreningarna.
Det finns ett tillägg till avtalet som omfattar tre punkter och behandlar riktlinjer och principer vid fördelning av tider. Där står bland annat att alla klubbar med seriespelande lag ska beredas plats. Omfattningen av tider ska baseras på klubbarnas serietillhörighet samt antal seriespelande lag.
Där står också att klubbar med ”seniorelitlag ska ges visst tillträde till attraktiva tider. Med seniorelit avses lägst division 2 för herrar och division 1 för damer”.
Kommunen har i och med det nya nyttjaderättsavtalet gått in och subventionerat timtaxan för föreningarna, vilket gjort att kostnaden sjunkit från 700 kr/timme till 200 kr/timme mellan november till april.
– Det är en nödvändig subvention som vi ser det. Annars skulle få föreningar säkerligen anse att det är värt att lägga pengarna på att hyra.
Motala har idag bara två konstgräsplaner i kommunen, båda vid Idrottsparken.
– Vi ligger väldigt lågt när det gäller antalet konstgräsplaner jämfört med andra kommuner i liknande storlek i Sverige, säger Åsa Grellsgård.
En titt i statistiken säger att Motala har 0,46 konstgräsplaner per 10 000 invånare och det är klart på den undre halvan i jämförelse med kommuner av ungefär samma storlek.
– Det är ett problem som vi från fritidssidan påtalar hela tiden, säger Åsa Grellsgård. Och samma sak gäller idrottshallar där vi också ligger långt efter många andra liknande kommuner.
Konstgräsplanerna används en del under dagtid, då främst av fotbollsgymnasiet som under 2018 använt den 229 timmar. Övriga skolor, då främst Fria Intermilia, utnyttjade tillsammans arenan under drygt 200 timmar förra året.