– Jag har upplevt själv hur diskrimineringen ser ut. Det är inte bättre på bredden än i eliten, säger hon.
Sanna Detlefsen, 43-årig beteendevetare med genusvetenskap som specialområde, jobbar med det här ihop med landslagsfotbollsstjärnan Nilla Fischer. De kompletterar vara i bredd och elit.
På onsdagen kom Detlefsen ensam till Motala för att prata om ämnet, för Borens IK:s styrelse och några till i kommunens nya lokaler för fritidsavdelningen i Motala stationshus.
Sanna Detlefsen växte upp med fotboll i Uppland, spelade och jobbade med fotboll och jobbade med olika utbildningar. Nu är hon också med i den östgötska fotbollen, bland annat som tränare till F07-laget i Linghems SK.
– Klubbar och förbund behöver se över strukturer och värderingar. Föräldrar också, hur man från början tänker sig att barn ska idrotta. Man peppar pojkar mer och agerar annorlunda gentemot flickor. Man gullar mer med flickor och förutsätter att pojkar klarar mer, menar Sanna Detlefsen.
Fördelningar av tider och planer borde bli mycket mer rättvist, menar Detlefsen som också tycker att pojkar och flickor ska vara skilda åt i exempelvis med Kul med boll de första åren.
– Tjejer håller på längre om de får hålla på själva, menar hon.
Sanna Detlefsen tycker inte att det är så konstigt att herrlag drar mer publik än damlag, när det jobbas professionellt på herrsidan och tillsätts resurser för marknadsföring, och när det bara sköts ideellt på damsidan.
Även media tycker hon inte jobbar jämställt.
– Tjejers idrottande ignoreras. Ni väljer bort tjejer, menar Sanna Detlefsen.