Färre grova utvisningar i andra idrotter

I ungdomsfotbollen är antalet grova utvisningar ett stort problem. Hur är det i andra idrotter? Vi har kollat med några.

Johan Råsbrink är kanslichef på Östergötlands Innebandyförbund, men också med i disciplinnämnden i ÖFF. Han är bekymrad över fotbollens utveckling när det gäller klubbarnas försök att lura förbundet för att slippa avstängningar.

Johan Råsbrink är kanslichef på Östergötlands Innebandyförbund, men också med i disciplinnämnden i ÖFF. Han är bekymrad över fotbollens utveckling när det gäller klubbarnas försök att lura förbundet för att slippa avstängningar.

Foto: Johnny Gustavsson

IDROTT2016-12-02 09:13

Johan Råsbrink är kanslichef på innebandyförbundet, en sport som växt mycket de senaste åren. Han har varit med i sportens disciplinnämnd i ett antal år och är också med i fotbollens disciplinutskott.

Han ser hur stor skillnaden är mellan de två olika sporterna.

– Här i Östergötland hade vi på våra cirka 1 500 matcher under förra säsongen, 2015/2016, endast två anmälningar som gick till avstängning. Den ene spelare blev avstängd en vecka, den andre en knapp månad.

Den längsta avstängningen utdömdes efter att en spelare delat ut en mycket vårdslös tackling. Utöver de två som bestraffades hade man endast ytterligare fyra (!) på sitt bord på hela säsongen.

– Två av dem avskrevs direkt utan åtgärd och två fick en tillrättavisning, men ingen avstängning, berättar Johan Råsbrink.

Ser olikheter

Att enkelt förklara varför det ser ut så inom innebandyn, jämfört med fotbollen, går givetvis inte.

– Vi hade för två år sen 17 ärenden under en säsong och var inte alls nöjda med det. Då satte vi igång ett arbete med vårt projekt ”Game on”, som handlar om hur vi vill att klubbarnas spelare och ledare ska vara mot andra och mot varandra. Jag vill ju gärna tro att det har gett resultat.

Johan Råsbrink berättar att innebandyn haft 52 ärenden i hela landet i serierna för 13–19 år förra säsongen. Inom all innebandy, ungdom och senior, fanns 137 ärenden.

I sina roller i både fotboll och innebandy ser Johan Råsbrink flera stor olikheter.

– Språkbruket är en väldigt stor skillnad. Det som fotbollen har finns inte alls i innebandyn på samma sätt. Varför vet jag inte.

Alltid två domare

Dessutom säger han att fotbollsföreningar har börjat försöka fuska en hel del.

– Att föreningarna försöker undkomma bestraffningar genom att fuska på olika sätt, bland annat genom att hävda att den och den spelaren inte ens varit med i matcherna är något jag aldrig någonsin sett inom innebandyn. Det är ett växande problem inom fotbollen och en tendens som är väldigt oroande.

När spelarna i innebandy är mellan 9-12 år döms matcherna alltid av två utbildade föreningsdomare och från 12 och år uppåt av två distriktsdomare.

– Hos oss dömer de nya domarna alltid med en rutinerad domare i början eller så har de en domarcoach på nästan alla sina uppdrag som stöttar dem. Det är alltid viktigt att ta hand om domarna men extra viktigt när de är helt nya.

På domarsidan ser han inte alls samma tapp som fotbollen har, där 40 procent av alla nya domare slutar redan under eller efter den första säsongen.

– Den ruljans som sker hos oss är mest då domare flyttar ut eller flyttar in från länet. Men annars har vi inga märkbara tapp alls. Möjligen att domare som hållit på ett tag vill fortsätta döma, men gå ner från senior- till ungdomsmatcher.

Antal grova utvisningar

Fotboll 45

Innebandy 2

Handboll 3 (på cirka 3 030 matcher)

Ishockey 11 (match penalty, avstängning mellan en och fem matcher)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!