Brist på idrottsytor i Östergötland

Sju av tio kommuner anser att de har färre idrottsytor och hallar än vad som behövs. I Östergötland är det i situationen i stort sett densamma.

Foto: Max Elofsson

Idrott2018-09-04 07:00

Riksidrottsförbundet har kommit med sin årliga kommunstudie. Den visar upp brister på framför allt isytor, idrottshallar och simhallar.

Samtidigt är svenska skolelever mest stillasittande i Norden. Det är endast 44 procent av pojkarna, och 22 procent av flickorna, som uppnår den rekommenderade nivån av fysisk aktivitet. I ett pressmeddelande skriver RF att det ändå glöms bort att tala om idrott när nya bostadsområden byggs eller områden förtätas.

– Idrottsföreningar ska inte tvingas säga nej till nya utövare och brist på anläggningar ska inte vara ett hinder för barn och unga att röra på sig i sitt närområde. Vi vill att idrott skrivs in i plan- och bygglagen samt i Boverkets vägledning för att säkerställa att idrotten kommer med tidigare i samhällsplaneringsprocessen, säger Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef på Östergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna i ett pressmeddelande.

Ljusglimtar finns emellertid i årets rapport. När det gäller kommuner som har en långsiktig utvecklingsplan för idrottsanläggningar, så har dessa ökat från 25 till 33 procent mellan 2017 och 2018. I Östergötland har ungefär hälften av kommunerna långsiktiga utvecklingsplaner.

– Utan en långsiktig plan är risken stor att idrotten glöms bort eller kommer in alldeles för sent i samhällsplaneringen. Det går åt rätt håll även här i Östergötland men vi vill att alla kommuner tar med idrott och fritid i sin samhällsplanering. Vi från Östergötlands Idrottsförbund är gärna med och stöttar i kommunernas arbete med att bygga en aktiv framtid för sina kommuninvånare, säger Kristin Lönnqvist.

Upplever du att politikerna tar det här på allvar?

– Det gör man. Men det är ändå en eftersatt fråga. Det ser olika ut i olika kommuner. Det är både anläggningar som behöver underhållas och repareras, och så behöver det komma till nya ytor också, säger Kristin Lindqvist till Sporten.

Och Östergötland är alltså som Sverige i genomsnitt?

– Ja, på många sätt. I Östergötland finns det även stora städer som växer, som Norrköping och Linköping, och också de mindre orterna där det kanske finns en anläggning som behöver hållas efter.

Hur ser trenden ut i Östergötland angående de långsiktiga utvecklingsplanerna?

– Jag tycker absolut att det har blivit bättre, och det bara de senaste åren. Man har börjat titta både på att ta fram ett idrottspolitiskt program så att man har en agenda för vad man vill i sin kommun. Men också just anläggningsstrategier.

Östergötlands Idrottsförbund jobbar aktivt med att förbättra situationen:

– Vi har anordnat några tillfällen där vi samlar de politiska partierna och föreningarna. Så att de får mötas och föreningarna kan framföra sina synpunkter. Det har varit uppskattat med en dialog från båda håll.

Finns det någon sport som är extra utsatt?

– Jag skulle inte vilja peka ut någon sport. Det finns utmaningar överallt. Det är viktigt att vi ser på det som en helhet. Det kan finnas möjlighet att samarbeta inom en kommun, att man kan flytta på en idrott till förmån för en annan, att man kan samla till exempel handboll i några arenor och innebandy i några arenor. Då kan det bli lättare för föreningarna med utrustning, städning och allt sådant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!