Här går IFK på is: "Är lätt ångest"

Nu är IFK Motala på is. Med en ny målvakt i truppen. Klubben jobbar också på egen hand med en hall-lösning.

12 augusti 2019 20:02

Det var ett fall framåt i förberedelseväg när bandylaget på måndagskvällen kunde skrinna ut på rinken hemma i Motala. I fjol gjordes första passet en lördagmorgon på allmänhetens åkning i Mjölby.

Is på stor bana hemma utlovas av Motala kommuns ismakare i höst till den 1 november. Det är då elitseriepremiären spelas.

Det väcker frågan om hur mycket liv det egentligen är i bandyhallsfrågan. Före sommaren fick IFK ett tydligt besked från kommunen att kommunen inte har tid att utreda bandyhall vidare på isstadion just nu.

Nästa steg från kommunens sida är att presentera en vision för hur ett sportcenter i Varamon intill Lalandia, där bandyhall då ingår, skulle kunna se ut i framtiden. Det ska komma i höst.

I höst planerar IFK också själv att presentera ett eget hallförslag för kommunen, ett förslag på tillfällig lösning med tak på befintlig plats.

– Vi har ett förslag med ballonghall på befintlig isyta. Det blir två varianter, en tillfällig lösning under tiden tills dess en hall kommer till stånd i Varamon eller en slutlig lösning för den händelse att visionen i Varamon inte är genomförbar. Vi har en grupp som ska ses på torsdag och vi jobbar på att finslipa våra kalkyler och vår argumentation, säger IFK-ordföranden Bo Ribers.

Förslaget som lever är alltså en gummihall, som kan börja byggas i vår efter vinterns säsong. Det som krävs är att läktartaket tas bort och att det byggs en mur runt planen för att fästa bubblan i. Befintlig isyta är tänkt att användas.

– Vi räknar på investeringen och driften. Det är det kortsiktiga vi jobbar på just nu, men vi kan inte göra något utan att kommunen är med på noterna, säger Bo Ribers.

Har du blivit mer eller mindre optimistisk till hall nu under sommaren?

– Varken eller. Men bandyhallsfrågan lever, säger IFK-basen.

Nytt i IFK:s elitserietrupp är att Derbys Elias Filipsson, 21 år, tas in som en backup-målvakt, en tredjekeeper bakom Jussi Aaltonen och Hugo Lundquist.

Filipsson gör första passet på onsdag på rink.

– Vi behöver en målvakt till om något skulle hända med Jussi eller Hugo, säger IFK:s klubbchef Pär Beckne.

När det gäller spelare är det klart att U19-lagets Olle Lindgren kommer att lånas ut till Finspång i ettan i vinter.

Ispremiären annars? Ja, det var fokus, taggat och bra fart på rinken. Med nyförvärven Viktor Hulthammar, Albin Bjerkegren och Anders Persson i spel.

Alla fyra tränare Mattias Sjöholm, Magnus Brodén, Björn Beckne och Stefan Lönn var i gång på isen.

– Ni blir det mer det vi ska hålla på med. Skridskoåkning och koordination med klubba och boll. Avslut och pass, sade Sjöholm.

Anfallaren Jonas Enander har sitt "Tellusskägg" intakt och ser fram emot att IFK-laget kan utvecklas ännu mer.

– Det är glädje och lätt ångest att komma på is. Mest kul att komma i gång, säger Enander.

Finns det en nivå till för det här laget?

– Jadå, allting kan vi utveckla. Vi kan bli bättre som lag, vi kan göra färre misstag och göra varandra ännu bättre, hoppas anfallaren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius