Möt VHF:s nya tränare: "Försvarsspelet är viktigast"

Oliver Zakrisson är 26 år gammal men har redan tagit över Vadstena HF:s herrlag. Trots den ringa åldern har han saken klar för sig hur laget ska spela handboll.

Oliver Zakrisson är VHF:s nya tränare detta tros att han bara är 26 år gammal.

Oliver Zakrisson är VHF:s nya tränare detta tros att han bara är 26 år gammal.

Foto: Andreas Ekström

Handboll2023-10-10 19:00

– Det viktigaste för mig är att försvarsspelet sitter först och främst och att det är varierande, säger Oliver Zakrisson, som en gång i tiden stod i handbollsmålet när han spelade.

VHF:s nya tränare har inte en typisk handbollsbakgrund som många andra tränare. Att man spelat i ett gäng år för att sedan sätta sig på bänken och dela ut instruktioner. Faktum är att sporten inte ens var hans primära när han var yngre utan han satsade istället på hockey. Men för runt åtta år sedan lades hockeyn åt sidan och det blev handboll istället. Men inte främst som spelare utan som ungdomsledare. 

– Det jag tar med mig mycket från hockeyn är att jag har lärt mig kring hur ett lag ska vara uppbyggt. Min pappa var tränare för mig och jag vet vad han hade för filosofi. För mig handlar det om att få alla att dra åt samma håll och att det ska vara högt i tak. Spelarna ska kunna komma till mig med förslag, det ska vara roligt.

Han säger själv att han åtminstone är en av de yngsta tränarna som klubben haft. När han fick förfrågan om att ta över laget var svaret inte helt självklart. 

– Jag blev chockad när jag fick frågan, jag är ändå bara 26 år. Men jag känner att vi har bra personer i laget och på sidan till exempel Johan Båverud och Nicklas Johansson hade det varit svårare att tacka ja, säger han.

Men det kommer inte helt utan press att ta över VHF. Den tidigare tränaren var handbollsprofilen Barsom "Barre" Barsom. Och Zakrisson säger att det är stora skor som han behöver fylla.

– "Barre" har gjort ett kanonjobb med det här laget. Att första året som seniortränare försöka fylla hans skor är inte det lättaste. Men han och Gusten satte en bra grund i laget så för mig handlar det mer om att bara slipa till lite detaljer. 

Lagets första match i årets division tre är på söndag. Då åker man ner till Västervik för premiärmatch.

– Vi skulle egentligen ha mött Finspång förra helgen men den matchen flyttades fram, säger han. 

Vad har du för förväntningar på årets säsong?

– Vi vill ju vinna alla matcher på säsongen. Men vi har inte satt något mål om att gå upp eller så. Vi har tuffa lag i serien, Miffe kommer ner från tvåan så det är klart att de är favoriter. Men vi vill vinna så många matcher vi bara kan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!