– Klart att det är surt att vara så nära. Å andra sidan så gick det bättre än jag hade räknat med innan jag åkte.

Functional Fitness är en relativt ny gren i Sverige och kom med i riksidrottsförbundet så sent som i början av 2019. Den första inofficiella SM-tävlingen hölls i Linköping förra året.

Tävlingsformen har sitt ursprung i Crossfit, grundat av Greg Glassman år 2000. Idag finns ett stort antal Crossfit-gym i Sverige, i Motala är Viktor Höglund en av instruktörerna.

Artikelbild

CrossFit beskrivs som “constantly varied functional movements performed at a high intensity”. Och det är precis vad tävlingsformen Functional Fitness handlar om, att vara allsidig och bra på det mesta.

– Det finns inga viktklasser, alla tävlar utifrån sina förutsätningar och är bra på olika saker, berättar Viktor Höglund.

I helgen avgjordes SM i Falun, dit de 30 bästa herrarna i landet tagit sig.

– Vi fick gå igenom ett kval där vi gjorde ett gäng övningar som filmades och sen skickades in. De bästa därifrån tog sig sen till huvudtävlingen.

Där tävlade man under två dagar, med allt från uthållighet till ren styrka.

– En vecka innan fick vi reda på vilka event det skulle bli så man var lite förberedd på vad som väntade.

Det första momentet var ren uthållighet.

– Det var 1 500 meter rodd, 3 000 meter löpning och sen 1 500 meter rodd igen, på tid. Sen blev det en väldig kontrast då nästa del var ren styrka då man skulle lyfta en skivstång på två olika sätt över huvudet.

Efter första dagen låg Viktor riktigt bra till.

– Jag var femma, vilket var över mina egna förväntningar.

Men den andra dagen tappade han mot täten. Och det var just här som han dessutom tappade sin VM-plats.

– Ett event var att klättra sex meter upp i ett rep två gånger och sen gå och stå på händer. Gå på händer gick bra, men sen skulle vi stå still i 15 sekunder och jag släppte ner efter 14,6 och tappade för mycket poäng så att jag ramlade ner till en slutlig elfte plats.

De tio bästa belönades med en plats i VM som går i Malmö sista helgen i augusti.

– Lite tungt, givetvis. Men jag är ändå riktigt nöjd med prestationen.

Som elfte man kan det dock bli så att han trots allt får en plats i VM.

– Jag står som förste reserv och alla som håller på med det här tränar riktigt hårt. Så självklart finns det en risk att nån blir skadad. Jag kommer förbereda mig på att det finns en chans trots allt.

Ellen Thor från Motala var också med på SM och slutade på 14:e plats.