Han leder sitt lag i den luriga serien

För tre år sedan: spel i SHL med Linköpings HC. De två senaste åren: spel i hockeyettan med Skövde IK och Tranås AIF. Om Motalakillen Anton Blomberg misströstar? Nej, han levererar gott om poäng i en kämpig tillvaro.

10 februari 2019 08:00

Våren 2016 åkte LHC ut i SM-kvartsfinalen mot Växjö. Efter den säsongen lämnade Anton Blomberg SHL för spel med Vita Hästen i hockeyallsvenskan.

I Norrköpingsklubben blev det bara en säsong innan Blomberg återigen tog ett steg ner i seriesystemet. Skövde blev nya klubbadressen som inför den pågående säsongen byttes till Tranås.

– Jag har många polare som spelar i Tranås, det är ett skönt gäng att vara i, säger Anton Blomberg.

Motalasonen var bra redan i Skövde – och har växlat upp ytterligare hos smålänningarna.

Hans poängfacit hittills: 39 poäng (19+20) på 35 matcher.

Med det leder han Tranås interna poängliga och är en bärande spelare för laget.

– Helt nöjd är jag inte. Det har varit lite upp och ner. Men jag får stort förtroende och får spela mycket powerplay, jag trivs bra, säger Anton Blomberg.

Det snackas ofta om den tuffa tillvaron för spelarna i hockeyettan. Blomberg, med erfarenhet både från SHL och hockeyallsvenskan, intygar det.

– Det är kämpigt. Man går upp till jobbet på morgonen och är där till 16:00. Sedan är det träning och man är hemma runt halv åtta-åtta. Sen så rullar det på så hela tiden, säger Blomberg.

– Det är också sena hemkomstar från bortamatcher. Man kan komma hem runt två på natten för att gå upp tidigt och jobba dagen efter.

Du är inne på din andra säsong i hockeyettan, är drivkraften stark att komma tillbaka till elitnivå eller är du nöjd med ettan?

– Jag har inte tänkt så långt än. Först och främst vill jag fokusera och spela klart den här säsongen.

Om du fortsätter med det här poängsnittet lär allsvenskt intresse dyka upp.

– Så kan det vara. Man vet aldrig.

Tranås tog sig bekvämt vidare till allettan där de just nu ligger femma.

– Vi har gjort det bra och har chans på alla lag. Lag som vissa trodde skulle köra över oss har i stället vi kört över, säger Anton Blomberg.

– Ettan är en lurig serie på det sättet, det kan gå lite hur som helst. Det är med öppet spel här än i de högre serierna vilket är en del av charmen.

Tranås är en kanonstad att bo i?

– Haha, nja, det finns inte så mycket att göra. Det blir mest hockey.

Från hockeyettan är det till slut – efter play off-spel – fyra lag som når kvalserien. Dit ska även de två sämst placerade lagen från allsvenskan, just nu Vita Hästen och Almtuna, in och dessa sex ska göra upp om två platser till allsvenskan nästa säsong.

– Det är ruskigt svårt att sia om vilka lag som når dit. Men vi har absolut chansen i Tranås. Det är dock små marginaler och så ska man ha lite flyt i lottningen, säger 23-åringen.

Utöver ishockeykarriären gillar Anton Blomberg också att spela fotboll. Han har gjort ett flertal matcher för LSW de senaste säsongerna.

Frågan är om han snörar på sig fotbollsdojorna även i år?

Inte alls omöjligt.

– Vi får se om de får problem i försvaret, jag har ju varit en försvarsgeneral i laget (skratt). Nej, men det är jättekul med fotboll, och bra träning. Men om eller hur mycket jag spelar beror på hur det blir med hockeyn, säger Blomberg.

Anton Blomberg

Poäng i SHL: 46 matcher – 6 poäng.

Poäng i allsvenskan: 51 matcher – 7 poäng.

Poäng i hockeyettan: 75 matcher – 67 poäng.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis

Ämnen du kan följa