– Just nu får vi inte ens till en dialog med kommunen och frustrationen är rätt stor, säger Elin Grybäck Gillheimer, styrelseledamot i föreningen.
I Dansäters sporthall är det full fart på föreningens yngsta gymnastikgrupp som just börjat med stationsövningar på långa mattor och olika trampetter. På båda kortsidorna hänger stora blå mattor upphissade på väggarna.
– Matthissarna har varit trasiga i två år och nu får vi vara minst två till fyra tjejer som fysiskt står under mattan för att hjälpa liften att ens orka dra upp mattorna. Det är farligt för tjejerna varje gång det görs, vilket är minst tre gånger i veckan.
Är det ert eller kommunens ansvar att laga dem?
– Vi har fått till oss att det är en fast installation och då ska kommunen ansvara för dem. Vi har felanmält dem i två års tid men bollas mest runt och ingen vill ta ansvar eller hjälpa oss.
Kan man tycka det är rimligt att ni gör det ändå om gensvar uteblir?
– Det är såklart en kostnadsfråga och om vi är osäkra på hur det skulle fungera med exempelvis försäkringar om vi gör det.
Av de två förråd som finns i sporthallen är ett avsett för gymnastikföreningen och det andra delar de med skolan.
– Alla våra mattor och utrustning får omöjligt plats i vårat egna förråd och det skulle inte ens räcka om vi fick ett som var dubbelt så stort som vi har nu. Mattorna får ändå inte plats.
Är det ett problem att dela med skolan?
– Vår dialog med skolan fungerar utmärkt men sporthallen hyrs också ut till privatpersoner som även har tillgång till det delade förrådet och vi har ingen koll på om de nyttjas då. Utöver att vi själva köpt in golvet för 150 000 kronor är vi rädda att någon ska komma till skada, då det krävs utbildning för att hantera viss av vår utrusning.
Vad ser ni för lösning?
– Helst en ny hall såklart. Alla våra grupper är fulla och tyvärr får vi ibland tacka nej till barn som vill börja. Ändå är det kanske en av få valfrågor som alla partier varit överens om, att unga ska ha möjlighet att röra på sig och samtidigt kan vi inte få hjälp eller ens en dialog för att möjliggöra detta.
Hon förklarar att hallen inte är optimal då den saknar läktare och inga tävlingar kan anordnas där, varje tävling fraktar de all utrustning till Hällaskolan.
– Borensberg är en stad som ständigt växer och med de nya villor som byggs och nya familjer som flyttar hit vet vi inte hur halltiderna ska räcka till. Vi måste redan nu hyra in oss i Mjölby för att kunna få tider till alla lag, säger Elin Grybäck Gillheimer.
Hannah Gruffman, verksamhetschef kultur och fritid, svarar:
– Vi har beställt en besiktning av matthissen och vi väntar på att företaget som genomför besiktningar ska komma. När vi vet vad som är fel gör vi självklart en åtgärdsplan utifrån det och vi kommer också att betala för att få det åtgärdat. Vi vet inte varför just matthissen hamnat utanför det ordinarie besiktningsprotokollet. Vi har varit i kontakt med föreningen och de vet att vi arbetar på just matthissen, däremot har besiktningen tagit längre tid än vi kanske trott.
Gruffman fortsätter:
– En ny hall är förstås det allra bästa alternativet för föreningsverksamheten och vi hoppas att just gymnastiken ska få större möjligheter i framtiden, då vi vet att de gör en jätteinsats och är oerhört duktiga i Borensberg. Orten växer, och med detta behoven och där måste de kommunala insatserna göras på bästa sätt utifrån de förutsättningar vi har.